Macura pozvala Vučića da ne potpiše Zakon o nestalnim bebama 1Manjinski narodni poslanici mogu da se obrate na svom jeziku: Skupština Srbije Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

„Jedan od razloga za donošenje zakona je presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine po kojoj je utvređeno da je jednoj od porodica povređeno pravo na porodični život. Tom presudom Srbija je obavezana da utvrdi činjenice i u drugim slučajevima“, istakao je ministar. 

Poslanici opozicije konstatovali su tokom rasprave da zakon nije dobar i da ga treba povući iz skupštinske procedure i napisati potpuno novi zakon, dok su poslanici vlasti konstatovali da je bolji bilo kakav zakon, nego nikakav, jer zakon ukoliko ga ima može da se menja i dorađuje.

Predstavljajući pred poslanicima zakon o nestalim bebama ministar Stefanović rekao je da sudski postupak kao rezultat može imati rešenje da se odbija ako se dokaže da dete nije nestalo, da se utvrdi smrt ili konkretno šta se desilo, kao i koja institucija je odgovorna, a može i da kaže da nije moguće utvrditi šta se dogodilo.

„Neće biti lako utvrditi krivično delo od pre 30-40 godina, možda izvršioci nisu živi ili ne postoji dokumentacija o tome“, rekao je Stefanović i dodao da koliko nije moguće utvrditi status deteta na zahtev predlagača može se dosuditi novčana naknada ne veća od 10.000 evra, a taj iznos je bio i u konrektnoj presudi Evropskog suda za ljudska prava.

Ministar Stefanović naveo je da naravno ne postoji cena za nestalo dete ,ali ovo je samo naknada države roditeljima čija su deca nestala u SFRJ i možda nemarom administrativnog osoblja nema dokaza da je dete mrtvo, ili je možda i nestalo, ali to ne može da se utvrdi.

On je objasnio da će se postupci sprovoditi u onim slučajevima ako se roditelj ranije obraćao državnim institucijama, kako bi se, kaže, sprečile zloupotrebe. Ukoliko istraga pokaže da je dete nestalo uz činjenje krivičnog dela, biće podneta krivična prijava.

Ovo delo, prema rečima ministra , ne zastareva zato što se smatra da, ukoliko ima krivičnog dela, njegovo izvršenje i danas traje pa je Tužilaštvo dužno da pokrene istragu, postupak je hitan, a istražne radnje sprovodiće posebno obučeni policijski službenici.

Tokom rasprave o predlogu zakona o nestalim bebama bilo je i suza, iznošenja primera iz komšiluka, neprospavanih noći, konstatacija da se zakon donosi pod pritiskom međunarodnih institucija, ali je vladajuća većina ostala pri stavu da će glasati za predloženi zakon.

Aleksandar Šešelj, poslanik SRS naveo je da se zakon, nažalost, donosi pod pritiskom Saveta Evrope i presude Evropskog suda za ljudska prava, a ne zato što je država identifikovala problem i odlučila da ga reši.

“Ovde se govori o ispunjenju forme, a ne suštini, čime se pokazuje prilična neozbiljnost u shvatanju problema, ali i nepostojanje strategije za pronalaženje krivaca. Na neki način ovim zakonom se priznaje poraz države. Problem ove države i režima je što misli da sve može da reši novcem“, rekao je Šešelj i dodao da je pre petnaestak godina u parlamnetu osnovan anketni odbor o nestalim bebama koji je prikupio veliku količinu dokumentacije, ali do konkretnih istraga nije došlo. Predložio je formiranje nekog novog anketnog odbora ili vladine komisije.

Stefanović je odgovorio da on ne odlučuje da li će parlament formirati anaketni odbor, ali je naveo da se ovim zakonom daje mogućnost da se utvrde okolnosti, ali je postavio pitanje šta ako je direktor bolnice umro, nestale babice koje su radile pre 40 godina ili izgorela dokumentacija bolnica u NATO bombardovanju.

On je ukazao i da ne želi da govori o novcu za nestalu decu, jer je i sam otac dvoje dece. Naveo je i da je dosta priče bilo oko DNK registra, ali da niko ne može da bude nateran da DNK uzorak.

Elvira Kovač, poslanica SVM rekla je da je skupštinski Odbor za pravosuđe usvojio neke amandmane kako bi se poboljšao zakon, a reč je o amandmanima koji se odnose na obuku sudija, tužilaca, policijskih službenika koji bi sprovodili međunarodne istrage, kao i međunarodni registar DNK.

Đorđe Komlenski, poslanik Pokreta levice primetio je da neke vlasti pre ove nisu imale sluha, snage i hrabrosti za rešavanje ove nimalo lake i nepopularne teme i da ova vlast nastoji da reši taj problem i da je ovo nije zakon koji treba da spreči bilo čiju krivičnu odgovornost ili da zataška moguće slučajeve.

“Ovo je jednostavno reakcija države da se na jedini mogući način, kroz sudski postupak razreši dilema”, rekao je Komlenski.

Slavica Živković, poslanica SDPS navela je da je razgovarala sa roditeljima nestalih beba svih udruženja, da je čula njihove primedbe i da ima onih koji smatraju da se problemi ne mogu rešavati na ulici i da je bolji i bilo kakav zakon, nego bezakonje.

Tatjana Macura, poslanica Stranke moderne Srbije pozvala je poslanike vladajuće većine da iz moralnih razloga ne izglasaju ovaj zakon, da ga povuku iz skupštinske pricedure kako bi bio napisan potpuno novi i sveobuhvatni zakon.

Macura je pozvala i predsednika države da zakon ukoliko bude usvojen vrati u skupštinsku proceduru, jer zakon o kome se raspravlja nije prošao javnu raspravu i ne rešava probleme roditelja čije su bebe nestale iz porodilišta.

Ministarka Slavica Đukić Dajanović rekla je da zakon neće biti povučen iz skupštinske procedure i da vraćanje na početak ne vodi ničemu. Bolje je doneti zakon koji može pretpeti izmene, nego uopšte ne regulisati ovu materiju. Ona je izrazila nadu da će tekst amandmanski biti popravljen.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.