Maja Gojković: Svaki dan se suočim sa nečim nezakonitim iz ranijeg perioda 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo kulture i informisanja/MASSIMO PERCOSSI/DS

Ministarka kulture Maja Gojković rekla je danas u Skupštini Srbije da Vlada ulaže napore da se završi izgradnja Subotičkog pozorišta, da je plan izgradnja muzeja Nikole Tesle i zgrade Beogradske filharmonije za nekoliko godina.

Ministarka je najavila obnovu fasade Muzeja Jugoslavije, ulaganja u Narodno pozorište i Istorijski muzej.

Kao primer greške prethodne vlasti, Gojković je navela da je po tužbi austrijske firme „Kunsttrans“ povodom ugovora za čuvanje slika iz Narodnog muzeja koji nije realizovan, država isplatila 1,7 milijardi evra.

U raspravi o izmenama i dopunama Zakona o kulturi i Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti Gojković je rekla da je „bila srećna“ kada je izabrana za ministarku kulture, ali da „nije ni sanjala koliko tu ima problema i koliko je neuređena ta oblast“.

„Tu ministar mora da ima hrabrosti da ide do kraja kako bi uredio i ispravio neke stvari. Sviđa mi se što su počeli da me prozivaju raznorazni, zato što je to znak da nešto i radim“, rekla je Gojković i citirala nekadašnju premijerku Velike Britanije Margaret Tačer koja je rekla da bi „bila zabrinuta kad je niko ne bi napadao jer bi to bio znak da ništa ne radi“.

„Svaki dan kad otvorim neki predmet, suočim se s nečim nezakonitim iz nekog ranijeg perioda“, rekla je ministarka i pozvala Skupštinu da joj „pomogne da se suštinski svi bave kulturom“, a ne samo „gašenjem požara“.

Govoreći o izmenama zakona koje su na dnevnom redu, rekla je da će za direktora ustanove kulture moći da bude imenovan neko ko ima pet godina radnog iskustva u oblasti kulture, „jer kad bismo rekli da direktor može da bude samo neko ko je radio u tom sistemu, onda bi to bio zatvoreni krug, naročito u manjim sredinama“.

„Ne bismo nikada mogli da dobijemo na čelu Narodne biblioteke Srbije jednog velikog pisca, kao što sada imamo Vladimira Pištala. Mislim da je ovo bolje rešenje, da se ograniči na pet godina u oblasti kulture“, rekla je ministarka.

Poslanici su pohvalili izmene Zakona o kulturi i Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti i najavili da će glasati za njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari