Maja Sedlarević otkazala učešće 1Foto:Medija centar -Fonet:Nenad Đorđević/Fonet

„Upravo sam obavestila Beogradski fond za političku izuzetnost da zbog učešća predstavnica Dveri i Zavetnika ne mogu da učestvujem i govorim na Ženskoj predizbornoj konvenciji ‘Glasam za žene’.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Uvek sam se zalagala i zalagaću se za demokratske i građanske principe, toleranciju i međusobno uvažavanje, ali ne mogu da prihvatim zajedničko učešće i promociju sa predstavnicama ultradesničarskih, tradicionalističkih i profašističkih organizacija“, ovim rečima je Maja Sedlarević, funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine, obavestila organizaciju Sonje Liht, koja je, uz podršku OEBS, za 17. april zakazala tribinu sa ciljem promocije ženskih prava.

Najavljene učesnice te tribine, između ostalih, su i Marija Janjušević iz Dveri i Milica Đurđević iz organizacije Zavetnici. Zbog poziva upućenog njima, reagovao je Beogradski ženski lobi, koji je tokom jučerašnjeg dana uputio protestno pismo i poziv na protest u danu kada bi trebalo da bude organizovana tribina.

„Treba li zbog političkih kalkulacija i kolaboracije pojedinki/pojedinaca sa crkvom i najmračnijim fašističkim partijama da prihvatimo državu u kojoj će SPC diktirati nivo ženskih prava? Treba li da učestvujemo u promociji mračnih sledbenica profašističkih stranaka (zavetnica)? Feministkinje su se jasno odredile da ne prihvataju tradiciju u kojoj im je rezervisano mesto Majke Jugovića i Kosovke devojke. Sramota je OEBS da podržava ovu i ovakvu vrstu skupova, a Beogradski fond za političku izuzetnost gubi sav kredibilitet u demokratskoj javnosti ukoliko bude istrajavao na promociji fašistkinja. Bojkot! Srbija ima dovoljno snažnih, pametnih, emancipovanih žena, žena spremnih da se bore za očuvanje i unapređenje ženskih prava. Pozivamo predstavnice demokratskih partija da bojkotuju ovaj skup. Okupimo se ispred Doma omladine u pet minuta do dvanaest i pokažimo našu snagu“, piše u pozivu na protest, koji su potpisali Beogradski ženski lobi, Autonomni ženski centar, Ženski prostor, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Incest Trauma Centar – Beograd, Peščanik, i mnogi drugi…

Jedna od učesnica te tribine je i Dijana Vukomanović, predsednica Izvršnog odbora SPS, koja u izjavi za Danas kaže da u demokratskom društvu treba negovati dijalog, a ne vršiti ovakvu selekciju. Ona je ocenila da je protest ženskih organizacija, kao i funkcionerke LSV „preterana reakcija“.

„Reč o Dverima koji su legitimni učesnici izbornog procesa, RIK im je odobrio listu. Ne smemo im osporavati ustavom zagarantovana prava da izraze svoje stavove i mišljenja. Takođe, ne možemo unapred osuđivati jer ne znamo šta predstavnice Dveri i Zavetnici misle i žele da kažu na toj tribini. Možda se njihovi stavovi razlikuju od stavova njihovih stranaka“, rekla je za Danas Dijana Vukomanović.

Pored pripadnica Dveri, Zavetnica, funkcionerki SPS i LSV, najavljene su i Maja Gojković (SNS), Gordana Čomić (DS), Jelena Crnogorac (JS), Elvira Kovač (SVM) i Jasmina Nikolić (Dosta je bilo).

Juče nismo uspeli da stupimo u kontakt sa Sonjom Liht, predsednicom Fonda za političku izuzetnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari