Majić: Mi nemamo sudsku vlast 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

U Srbiji nemamo sudsku vlast, bez obzira što je tako nazivamo, a sami nosioci sudskih funkcija moraju nešto da učine da bi bili doživljeni kao vlast, ocenjeno je večeras na tribini „Nije filozofski ćutati“, koja je održana na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić osvrnuo se na događaje od pre nekoliko dana u vezi sa puštanjem iz zatvora učesnika protesta „Jedan od pet miliona“.

„Pogledajte događaje od pre neki dan i naše reakcije na te događaje. Sigurno ćete primetiti da su se svi, i oni koji su bili i za jednu i za drugu opciju, i vlast i opozicija, obraćali za rešenja izvršnoj vlasti, predsedniku države da reši pitanje pravosuđa“, naveo je Majić na tribini na kojoj se govorilo o pravosuđu i krizi. On je rekao da „nikome nije padalo napamet da kaže hajde da vidimo šta će sud da odluči“. Majić je ukazao na to da su se svi obraćali izvršnoj vlasti da reši pravosudnu stvar.

„Mi nemamo sudsku vlast, bez obzira što je tako nazivamo“, rekao je Majić. On je podsetio da u članu 4. Ustava Srbije piše o podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, ali je dodao da samo društvo, pa čak ni neki politički predstavnici, bez obzira kom političkom spektru pripadaju, u to ne veruju.

„Opravdano ne veruju zato što nas stvarnost stalno demantuje i oni znaju gde je adresa na koju treba otići. Treba otići kod suverena i pitati za milost ili pitati da neko bude kažnjen“, rekao je Majić. Da u Srbiji postoj sudska vlast, nikome iz izvršne vlasti, naglasio je majić, ne bi palo napamet da govori o tome „šta će sudovi uraditi i pozivati ih da urade ovo ili ono“. Prema njegovim rečima, da u Srbiji imamo „sudsku vlast imali bismo nekada situaciju da krivično odgovara neki aktuelni ministar“.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović ukazao je da se svaka vlast osvaja i zadobija i istakao da sami nosioci sudskih funkcija moraju nešto da učine da bi bili doživljeni kao vlast. „To, pre svega, znači da moraju da reaguju u onim situacijama koje su opisane u Ustavu, kada nosioci drugih organa vlasti besprizorno atakuju na sudstvo“, naglasio je Jovanović.

Na početku tribine govorio je student Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Dekić, koji je uhapšen zbog učešća na protestu „1 od 5 miliona“. On je ispričao šta mu se dešavalo od trenutka kada je uhapšen u nedelju do utorka uveče, kada je pušten iz zatvora u Padinskoj skeli. Dekić je rekao da je prisustvovao procesu koji je poistovetio sa prosesom iz istoimene knjige Franca Kafke.

„Gledate ga u lice, upravo taj Kafkin neuništivi proces koji vas baca s jedne na drugu stranu. Ne znate šta se dešava, ne znate gde se nalazite. Izgleda da smo nekako uspeli da uzdrmamo i taj njegov proces u ovom trenutku, da on neće pobediti i da ća na kraju taj proces, iskreno se nadam i verujem, polomiti zube“, rekao je Dekić na tribini „Nije filozofski ćutati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari