Majkl Kirbi: Vučić je dao obećanja u Beloj kući koja nije ispunio, možda je vreme da to uradi 1Foto: Medija centar

Dugogodišnji američki diplomata Kristofer Hil, novi ambasador u Srbiji, u Beograd će doneti višegodišnje iskustvo, veze sa najvišim političkim strukturama u Vašingtonu i otvorenost za rešavanje problema na novi način, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Majkl Kirbi, američki ambasador u Srbiji od 2012. do 2016. godine.

On je istakao da je imenovanje Hila izvanredna ideja koja jasno pokazuje da Sjedinjene Države zaista žele da postignu napredak u delu sveta za koji je Srbija ključna i veruje da će to pomoći Srbiji da napreduje, ako to želi.

Poruka je da je predsednik Džo Bajden mnogo godina slušao Srbe kako govore da će uraditi određene stvari, ali nisu uradili to što su obećali i ovo je prilika da se to postigne. Američka administracija je ozbiljna i vi se uozbiljite, ili smo završili. Stvari ne mogu beskonačno da traju, kazao je Kirbi.

Na pitanje u kojoj oblasti bi Hil mogao da postigne najviše napretka, Kirbi je rekao da on donosi iskustvo, ali i otvorenost za rešavanje stvari na nove načine, uz nameru da sporna pitanja konačno reši.

Pomenuli ste dijalog, a on se ne vodi samo da bi ste razgovarali, već da bi ste taj razgovor i završili. To znači da preduzimamo korake do određenog cilja, a to su, po mom mišljenju, Srbija u Evropskoj uniji i nezavisno Kosovo. Mi to možemo da uradimo, rekao je Kirbi.

Govoreći o tome da li se sada može očekivati oštriji pristup Sjedinjenih Država prema Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću, u odnosu na prethodne američke administracije, Kirbi je ukazao da sadašnja administracija ima drugačiji stav o Rusiji od prethodne, tako da je logično očekivati da će se ozbiljnije razgovarati o tome gde je budućnost Srbije – da bude Putinov prijatelj ili istinska evropska nacija, što u suštini jeste.

Srbija mora da rešava i pitanja kao što je vladavina prava. Bivšoj administraciji, kako se čini, nije bilo stalo do toga u Srbiji, a ponekad ni u SAD. Zatim imate slobodu medija. Srbija ne ide u ispravnom smeru u toj oblasti, a bivša administracija nije bila mnogo zainteresovana za to pitanje. Zbog toga bih očekivao da ova administracija zauzme snažniji stav o nekim od tih pitanja, naveo je Kirbi.

Građani u Srbiji, ukazao je Kirbi, žele da budu prosperitetni i oni po mentalitetu jesu Evropljani i ovo im daje šansu, a na Vladi Srbije je da odluči da li će je prihvatiti.

Pored toga, godinama imamo posla sa Vučićem. Ja sam tamo došao pre nego što je on postao premijer. Zatim je postao premijer, a potom i predsednik. Dao je određena obećanja u Beloj kući tadašnjem potpredsedniku Bajdenu koja nije ispunio i možda je vreme da to uradi, kazao je Kirbi.

Na pitanje o kojim obećanjima je reč, Kirbi je naveo samo ubistvo braće Bitići.

Osvrćući se na činjenicu da u Beogradu već ima komentara da je Hil bio deo u Srbiji nepopularne Klintonove administracije i da je konačan rezultat njegovih pregovora o Kosovu bilo bombardovanje, Kirbi je rekao da misli da bi stav Srbije ipak trebalo da bude pozitivan.

Srbi su ponekad imali utisak da ih ne shvatamo dovoljno ozbiljno, a ovo je poruka: shvatamo vas veoma ozbljno, ali budite ozbiljan igrač, kakav želite da budete u našim očima. Za Ruse i Kineze je sve povezano sa novcem, a ne sa napretkom Srbije, a ja smatram da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji, zato što to omogućava razvoj pojedinaca i obezbeđuje budućnost za decu, poručio je Kirbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari