Makron: Srbija nema šanse za članstvo pre 2025. godine 1Foto: FoNet/AP

Franuski predsednik Emanuel Makaron je danas izjavio da će Pariz pomoći Srbiji u rešavanju najosetljivijih pitanja na evropskom putu.

Makron je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Parizu, rekao da Srbija nema nikakve šanse da uđe u Evropsku uniju 2025. godine, ukoliko se do tada ne sprovede reforma Unije.

Ako se to ne dogodi do 2025. godine, ne treba imati iluzije. Ukoliko se reforme EU sprovedu u kraćem roku, tim bolje, izjavio je Makron.

On je ocenio da ne bi bilo dobro da se EU, koja i sada loše funkcioniše, dodatno proširi.

Moramo da imamo EU koja je jedinstvenija i demokratskija, rekao je Makron, uz konstataciju da do 2025. ima dovoljno vremena.

Želeo bih da se EU do tada reformiše. Stvari napreduju i hteo bih da to učinimo pre 2025. godine, izjavio je Makron.

On se zahvalio Srbiji na saradnji u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i ilegalne imigracije.

Uz konstataciju da evropski projekat podrazumeva stabilnost Balkana, Makron je rekao da je ona neophodna radi osiguranja zajedničke bezbednosti i dodao da Francuska poštuje suverenitet svih zemalja regiona.

Makron se zahvalio na pozivu da 11. novembra u Beogradu učestvuje u obeležavanju 100. godišnjice od završetka Prvog svetskog rata, u kojem su se Francuska i Srbija borile kao saveznici.

Srpski narod je pokazao izuzetnu hrabrost u ratu u kojem je Srbija izgubila četvrtinu stanovništva. Francuska je pomogla osnivanje nove srpske vojske i zajedno su 1918. oslobodili Srbiju, izjavio je Makron.

On je dodao da su francuski i srpski vojnici ponovo zajedno u misijama u Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Libanu.

Moramo da čuvamo mir i stabilnost, da zajednički tražimo rešenja i gledamo u budućnost, a ne samo u prošlost, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da Srbija u tome očekuje podršku Francuske i predsednika Emanuela Makrona.

Zahvalan sam Makronu zato što danas Srbija i region ponovo gledaju u Pariz i Francusku, a on je zaslužan za to jer je Francuska značajnija za naš region i Evropu nego što je bila u nekim ranijim vremenima, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare za francuskim predsednikom u Jelisejskoj palati.

Imali smo ozbiljan razgovor o budućnosti Srbije i regiona, dijalogu Beograda i Prištine i drugim regionalnim odnosima i postigli smo visok stepen saglasnosti o ključnim pitanjima, dodao je on.

Vučić je rekao da je sa Makronom razgovarao i o ekonomskoj saradnji, podsećajući da francuske firme u Srbiji zapošljavaju 11.000 ljudi i da je jedna od velikih kompanija Vansi došla u Srbiju.

Želja da se sprovedu reforme u Evropskoj uniji nije u kontradikciji sa željom Srbije da se približava Evropi, naglasio je Vučić.

Mi smatramo da će napori Makrona uroditi plodom, jer je reč o posvećenom, marljivom čoveku, ali moramo da razumemo da sve i da Makron sada kaže „primićemo vas sutra“, nećemo moći da budemo član dok ne rešimo odnose Beograda i Prištine, reforme u oblasti vladavine prava i sve svoje probleme, predočio je Vučić.

Da li ćemo uspeti u tome? Ja nikada nisam preveliki optimista, ali boriću se i daću sve od sebe da to učinimo, naglasio je Vučić.

Upitan o slučaju ubistva Olivera Ivanovića i dokle se stiglo u istrazi posle šest meseci, Vučić je rekao da srpske vlasti nemaju efektivnu vlast na Kosovu, pa Srbija nije sprovela uviđaj, niti je imala pravo da vodi istragu, već su to činile vlasti u Prištini.

Mi smo dostavili sve podatke koji su traženi i spremni smo da sarađujemo, jer je za nas to jedno od ključnih pitanja, predočio je Vučić i napomenuo da su od stranih službi zatraženi satelitski snimci kako bi se videlo gde su se sakrile ubice.

Dobili smo odgovor da je toga dana bila magla, pa smo ponovo tražili snimke da se sami u to uverimo, ali ih nismo dobili, naglasio je Vučić.

Vodimo svoju istragu, rekao je Vučić, ali nije u potpunosti završena jer nema lica koja bi bila osumnjičena i uhapšena.

Naši organi su proteklih nedelja napredovali i očekujemo rezultate, jer je potreba da taj zločin bude rešen i ja sam uveren u to. Ne pitamo ko može sve da pomogne, ali taj zločin je počinjen na teritoriji nad kojom srpske vlasti nemaju efektivnu kontrolu, ponovio je Vučić.

Vučić je rekao da očekuje podršku Markona u procesu evropskih integracija Srbije i ponovio da se nada da će francuski predsednik prihvatiti poziv da 11. novembra poseti Srbiju, a možda i pre tog datuma.

On se kratko obratio i na francuskom jeziku i čestitao pobedu reprezentaciji Francuske na Svetskom prvenstvu u fudbalu, uz napomenju da je i Srbija istog dana dobila nezvaničnog prvaka sveta u tenisu, jer je Novak Đoković osvojio Vimbldon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari