Malići: Liči na odnos Srbije i RS, ali je jače 1Foto desno: Medija centar

Nije mi više jasno, zaista, kako vlastima u Srbiji nije jasno da je Kosovo nezavisna država, odnosno da je priznata i od Sjedinjenih Američkih Država i većine zemalja Evropske unije, kao i da se svi oni prema Kosovu ponašaju kao prema nezavisnoj državi.

To je jednostavno činjenica, i mi ne možemo i ne smemo više gurati glavu u pesak i praviti se kao da je situacija drugačija, ocenjuje za Danas Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine.

On je za naš list komentarisao vest da su Albanija i Kosovo potpisali sporazum kojim se ujedinjuju diplomatska predstavništva. Ministar za EU i spoljne poslove Albanije Gent Čakaj i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli potpisali su u utorak Sporazum o ujedinjenju diplomatskih i konzularnih misija i strateškoj kooperaciji spoljnih politika. Na web stranici Ministarstva spoljnih poslova Albanije, prenosi RSE, navedeno je kako Sporazumom Albanija „politički gledano, preuzima konkretne obaveze da izlaže, brani i potvrđuje političke stavove Republike Kosovo u svim prilikama, u kojima prisustvo ovog drugog nije moguće iz objektivnih razloga“. Takođe, Albanija će, rečeno je, pokrenuti posebnu kampanju za pomoć u jačanju države Kosovo na međunarodnom nivou“.

„Diplomatski gledano, sporazum pomaže u postavljanju osnova za formiranje zajedničkog fonda za uspostavu, upravljanje i razvoj ambasada, misija i konzulata, kako bi se stvorilo okruženje koje zajednički koristi obema državama. Profesionalno govoreći, sporazum takođe predviđa razmenu diplomatskog osoblja Kosova i Albanije u međusobnim predstavništvima širom sveta, a diplomatske akademije će odlučiti o uspostavljanju zajedničkog programa obuke“, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Albanije.

Predsednica Vlade Srbije Srbije Ana Brnabić osudila je potpisivanje ovog sporazuma, ocjenjujući to „strašnim“. „Ne znam koliko je propraćeno da je Bedžet Pacoli objavio na Tviteru da Albanija i takozvano Kosovo sada imaju zajedničke diplomatske misije i zajedničko delovanje, što je strašno“, rekla je Brnabić za televiziju Pink. Brnabić je navela da je skandal što do sada nema nikakve reakcije SAD, te da je trenutak u vreme formiranja nove Evropske komisije namerno izabran kako iz Brisela ne bi dolazile reakcije.

– Ako Srbija blokira ulazak Kosova u međunarodne institucije, ne razumem šta je premijerka očekivala da će Kosovo da uradi, da moli Srbiju da je primi nazad? Ovo je toliko realna i očekivana situacija, da realnija ne može biti. Možemo mi da vičemo da je Kosovo srce Srbije, ali nije, i to je to – zaključuje Bojan Kostreš za naš list.

Škeljzen Malići, kosovski pisac i filozof, ukazuje za naš list da sporazum o kome je reč nije nov.

„Sporazum o zajedničkim diplomatskim misijama dogovaran je i ranije na zajedničkim sednicama vlada Albanije i Kosova. Počelo se sa nekoliko konzulata, a sada je postignut obuhvatniji sporazum. Nije neuobičajeno da dve i više država imaju zajednička diplomatska predstavništva. Čak i za razvijene i bogate zemlje ambasade predstavljaju veliki trošak, te zato objedinjuju diplomatske misije radi ušteda. Za male države to je gotovo imperativ. U slučaju Kosova postoji još jedan urgentniji razlog, a to je jačanje diplomatskog prisustva i u zemljama koje nisu priznale Kosovo, između ostalog i za preduzimanje kontramera za diplomatsku kampanju koja Srbija vodi protiv priznavanja Kosova“, navodi Malići. On ocenjuje da demarš srpske premijerke malo šta može učiniti po ovom pitanju.

„Specijalni odnosi Albanije i Kosova mogu se uporediti sa specijalnim odnosima koje Republika Srbija ima sa Republikom Srpskom, s tom razlikom sto Kosovo ima kudikamo jači međunarodni status – Republiku Kosovo priznalo je vise od 110 država, dok je Republika Srpska prikovana za BiH kao njen sastavni deo i teško može polagati pravo na punu nezavisnost. Premijerki Brnabić verovatno smeta i ujediniteljska, „velikoalbanska“ retorika kojom su ministri inostranih poslova Albanije i Kosova propratili sporazum, ali i to je nešto što u principu odgovara ujediniteljskom „velikosrpskom“ diskursu kojim se služe vlade u Beogradu i Banjaluci“, zaključuje Škeljzen Malići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari