Mandić i Knežević razgovarali sa Vučićem: Božović saopštio ono što misle svi Srbi u Crnoj Gori 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Lideri Demokratskog fronta (DF ) Andrija Mandić i Milan Knežević razgovarali su večeras s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučicem i srpskim državnim vrhom o „sramotnoj odluci odlazećeg crnogorskog režima da protjera srpskog ambasadora“.

„Andrija Mandić i Milan Knežević još jednom su ponovili da ambasador Vladimir Bozović nije saopštio nista što ne misli i ne govori svaki Srbin u Crnoj Gori. Ali da je odlazeći režim Mila Đukanovića želio da njegovim protjerivanjem nepopravljivo i trajno poremeti odnose naše dvije bratske države”, navodi se u saopštenju Demokratskog fronta.

Lideri DF, kako su kazali, snažno se zalažu za to da buduća vlast napravi radikalni zaokret u spoljnoj politici i odnose Srbije i Crne Gore podigne na najviši nivo.

„Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom državnom vrhu Andrija Mandić i Milan Knežević su iznijeli mišljenje kako bi Srbija trebalo uraditi sve što je u njenoj moći da se zaustave ovakvi i slični antisrpski dukljanski naumi, i tako stvorila pretpostavke da se nakon 2. decembra, u najkraćem mogućem roku odnosi dvije bratske države unaprijede i podignu na najviši mogući nivo“, zaključeno je u saopštenju Fronta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je na predlog predsednika Aleksandra Vučića, ta zemlja odustala od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića.

Ona je za izjavu ambasadora Božovića zbog koje je proteran rekla da ona „nikako ne može da bude povod da se iz zemlje izbaci ambasador jedne države“, dodala da se slaže sa njom, navodeći i da se dobar deo stanovništva Crne Gore slaže sa tim ocenama. Božović je rekao da „velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu, kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom“.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je juče za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, a nakon te odluke Srbija je proterala crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je juče da se Božović duže i kontinuirano mešao u unutrašnje stvari Crne Gore, da se ponašao i davao izjave „nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije“, i da je nakon više upozorenja na neprihvatljivost tog ponašanja još jednom omalovažio Crnu Goru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari