Marković: Crni džipovi zatvorili put radnicima 1Foto: SZS

Protestna šetnja „Sloboda za Aleksandra“, u znak podrške uzbunjivaču iz fabrike Krušik Aleksandru Obradoviću, održana je u ponedeljak u Valjevu.

Srđan Marković, aktivista udruženja „1 od 5 miliona“, kaže za Danas da je šetajući u protestnoj koloni ulicama Valjeva stekao utisak da su ljudi neinformisani.

Prema njegovim rečima, neki građani nisu znali da će biti održan protest, dok drugi uopšte nisu bili upućeni u slučaj uzbunjivača Aleksandra Obradovića.

Marković poručuje da to zapravo govori kolika je razmera medijskog mraka u Srbiji i u kojoj meri informacije ne dopiru do građana ove zemlje.

Šetnja, tvrdi Marković, nije prošla bez provokacija. Naime, on kaže da je čovek obučen u četničku uniformu želeo fizički da se obračuna sa okupljenima, da je prilazio ljudima i govorio im da su izdajnici i da je Aleksandar Obradović špijun koji je prodao informacije.

– Crni džipovi sa beogradskim tablicama zatvorili su radnicima Krušika put da ne mogu da izađu na glavni izlaz. Radnici koji su u tom trenutku izlazili sa posla išli su na sporedni zapadni izlaz, kroz jedna mala vratanca. Tamo su ih namerno preusmerili da ne bi otišli prema nama. Mnogi su uplašeni otišli direktno kućama, gledajući da izbegnu sve što se dešava – opisuje Marković šta se u ponedeljak dešavalo oko fabrike.

Marković je bio jedan od onih koji su posetili uzbunjivača Aleksandra Obradovića u njegovom stanu, koji on ne može da napušta zbog mere kućnog pritvora koja mu je izrečena. Marković kaže da je Obradović bio dobro raspoložen.

– Mi smo mu zahvalili zbog velike stvari koju je uradio. Na osnovu razgovora sa njim mogu da potvrdim da on neće odustati i da ne postoji ništa što bi mogli da urade da bi ga ućutkali. Postojale su i „nepristojne ponude“ koje je on odbijao. Obradović je generalno dobro. Vidi se da mu to što ima podršku podiže energiju – ističe Marković.

Biljana Stojković iz Inicijative žena Srbije, koja je sa grupom aktivista takođe bila u poseti, kaže da je Aleksandar Obradović bio veoma zbunjen tolikom pažnjom jer je, kako ona navodi, on skroman i ljubak čovek. Ona za naš list kaže da se sa Obradovićem čula telefonom odmah nakon što je on iz Centralnog zatvora prebačen u kućni pritvor, pa je taj emotivni deo već bila prevazišla nakon tog razgovora.

– U ponedeljak smo se prvi put upoznali lično. On je vrlo zahvalan svima i stalno ponavlja da je javnost njegova zaštita. Vrlo je odlučan da i dalje nastavi tu borbu. Svi koji su ušli u njegov stan su bili potreseni isto koliko i on. To jeste jedna vrlo specifična situacija u kojoj se našao. On je veoma zahvalan ali prosto ne može ni da pokaže koliko, jer je to previše za pokazati – ističe Stojković.

Ona Obradovića opisuje kao vrlo mirnog i skromnog čoveka koji nije ni želeo publicitet, jer je prosto uradio ono što je mislio da je ispravno.

– On ni najmanje ne uživa u svemu ovome. Naravno da mu prija čitava ova pažnja, ali to nije nešto što je on želeo – objašnjava Stojković.

Podsetimo, Aleksandar Obradović se od 14. oktobra odlukom Višeg suda u Beogradu nalazi u kućnom pritvoru. Prethodno je bio u Centralnom zatvoru u Beogradu nakon što je 18. septembra uhapšen na svom radnom mestu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne. Policija je uhapsila radnika Krušika zbog sumnje da je novinarima dostavio dokumenta koja pokazuju da je otac ministra unutrašnjih poslova učestvovao u trgovini oružjem.

Oko 300 građana učestvovalo je u ponedeljak u protestnoj šetnji do fabrike Krušik, a peticiju za puštanje na slobodu Aleksandra Obradovića potpisalo je preko 700 ljudi.

Nakon što su nalepnicama sa porukom „uzbunjivači, budite se, krajnje je vreme“ oblepili ulaz fabrike, okupljeni su se u koloni uputili ka kući Aleksandra Obradovića. Zatim su radnici obezbeđenja započeli skidanje nalepnica. Sve vreme kolonu je snimao dron, za koji nije poznato u čijem je vlasništvu. Po dolasku protestne kolone pred zgradu, Obradović se nakratko pojavio na terasi i pozdravio okupljene, a potom su ga u stanu posetili Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, Sergej Trifunović i predstavnici studenata „1 od 5 miliona“ i Inicijative žena Srbije.

Lutovac: Propaganda protiv heroja

„Ovde smo da ukažemo na propagandu koja od heroja pravi izdajnika. Oni se kriju iza jarbola i zastave patriotizma kojom sakrivaju korupciju i kriminal“, kazao je Lutovac, predsednik Demokratske stranke i predsedavajući SZS. Lutovac je rekao da ministar policije Nebojša Stefanović mora da odgovori na pitanja o poslovanju svog oca u fabrici Krušik, a ne da pregovara o poštenim i slobodnim izborima.

Zelenović: Brutalno hapšenje

„Umesto da su Vučić i ministar policije Stefanović pozvali na razgovor uzbunjivača Aleksandra Obradovića i pred kamerama državne televizije mu se javno zahvalili što je štitio interese države u Krušiku i time podržali sve građane da prijavljuju slučajeve korupcije i potkradanja države, oni su ga uhapsili na najbrutalniji način, kao da je međunarodni terorista“, istakao je Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju.

Trifunović: Režim će srušiti baš takav čovek

Lider Pokreta slobodnih građana poznati glumac Sergej Trifunović je u svom stilu pružio podršku uzbunjivaču Obradoviću. „Režim se ruši kad prete tebi i tvojoj porodici, a ti kažeš: ne može. A za to „ne može“, dragi moji zemljaci, braćo, prijatelji, ljudi, ne treba imati m*da. Treba imati obraz. Treba imati čast i dostojanstvo. Treba biti čovek. Ovo sr*nje od režima, ovaj matriks, srušiće baš takav čovek – pojedinac koji je dokaz da i najslabiji zračak svetlosti ima moć da razbije najgušći mrak“, naglasio je Trifunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari