Marković: Recept za siguran uspeh Marinovića je da ne radi sve ono što je Šabić radio 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Poslanici Skupštine Srbije počeli su rasporavu o izboru Milana Marinovića za novog poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i dostupnosti informacija od javnog značaja.

Obrazlažući ovaj predlog predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić naveo je da je Marinovića, koga je predložila Srpska napredna stranka, podržalo 10 od 11 prisutnih članova Odbora za kulturu i informisanje.

On je objasnio da je izbor kandidata bio transparentan, da je predloženo ukupno tri kandidata i da je nevladinim organizacijama prvi put dozvoljeno da prisustvuju sednici odbora.

Vladajuća većina najavila je da će podržati izbor predloženog kandidata, dok radikali smatraju da Srbiji nisu potrebne nezavisne državne institucije.

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović istakao je da je sarađivao sa Marinovićem u nekoliko radnih grupa i da je on dostojan funkcije poverenika.

Petrović je naveo da očekuje da novi poverenik neće funkciju koristiti u političke svrhe i selektivno birati u kojem slučaju će učestvovati.

Petrović je tražio da poverenik ipak selektivno postupa kada proceni da je onaj koji traži informaciju, kako je rekao, nevažan.

Kao primer naveo je da je grupa građana koja ima jako malu podršku, tražila podatke o potrošenom novcu na službena putovanja u Jagodini, iako ta informacija nije od javnog značaja.

Poslanica LJajićeve SDPS Nataša Vacić Mihajlović ocenila je da je Marinović kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu postupao po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonu o slobodnom pristupu informacijma, i da je uvideo i dobre i loše strane oba zakona, kao i anomalije u praksi koje mogu da se isprave.

Socijalisti su najavili podršku novom povereniku ističući da on nije čovek koji će svoje političke simpatije ili antipatije reflektovati kroz funkciju koju će obavljati.

Poslanici vladajuće većine, tokom rasprave o izboru novog Poverenika dosta pažnje posvetili su kritici Rodoljuba Šabića, za koja je rečeno da nije bio ni nezavistan, ni nepristrasan poverenik već da je bio politički opterećen.

Navedeno je da je promenio pet partija i da je bio u tri vlade, počev od Vlade Ante Markovića.

Zamereno mu je što je u radno vreme tvitovao protiv SNS, vređajući poslanike, a sve vreme je bio ekspozitura raznih CINS-ova , Birn-ova , Krikova , Nataše Kandić.

“Recept za siguran uspeh Marinovića na mestu poverenika je da ne radi sve ono što je radio Rodljub Šabić i da radi sve ono što njegov prethodnik nije “, zaključio je Aleksandar Marković, poslanik Srpske napredne stranke, dok su njegove kolege kao kvalitet Marinovića izneli to što je nepristrasan i nije član SNS.

Nemanja Šarović upitao je zar je jedini kvalitet Marinovića to što nije član političke partije, ali ga je predsedavajući upitao da li je on normalan, obzirom da je uslov  za izbor poverenika da je nestranačka ličnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari