Martinović: Demokratska stranka će jedina biti prevedena žedna preko vode 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (Arhiva)

“Suštine predloga za spuštanje cenzusa za narodne poslanike i odbornike u lokalnim skupštinama sa pet na tri odsto je u ideji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se dodatno osnaži uloga parlamenta u političkom životu Srbije i da parlament bude mesto u kome će svi akteri političkog života da iznose svoje ideje.“

„Dakle, da to činimo u parlamentu, a ne na ulici, da prestanemo da jedni druge gledamo kao smrtne neprijatelje, nego samo kao političke protivnike i da konačno politika u Srbiji prestane da bude pitanje života i smrti, već utakmica onih koji učestvuju u poolitičkom životu. Kao što hoćemo mir u našem okruženju, tako hoćemo i mir u Srbiji “, rekao je u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, predlagača izmene zakona o izboru narodnih poslanika i zakona o lokalnim izborima.

Prvi put od kada je Demokratska stranka proglasila bojkot parlamenta sednici Skupštine Srbije prisustvovala je i Gordana Čomić, poslanica ove stranke čija su dva predloga zakona stavljena na dnevni red i o njima se raspravlja objedinjeno sa predlozima SNS.

Govoreći o argumentima SNS za smanjenje cenzusa Martinović je rekao da SNS ne želi da se “razgovara motornim testerama, jezikom koji podrazumeva da treba silovati predsednicu Vlade, jezikom fizičkog nasilja “.

On je naveo da je rasprava o izbornim uslovima bila duga i argumentovana, i da izborni uslovi odgovaraju i onima koji se predstavljaju kao prava opozicija.

“Dragan Đilas koji se predstavlja kao jedina opšozicija Vučiću ima dve firme, SzS i Jedan od pet miliona. Prva će bojkotovati izbore, a druga će izaći i na lokalne i parlamentarne. Nema onoga ko veruje da oprganizaciju 1 od 5 milioina vode tri studentkinje i dva studenta. Stranka koja će jedina biti prevedena žedna preko vode je Demokratska stranka”, rekao je Martinović.

On je dodao da, kada je reč o nacionalnim manjinama, kriterijumi za učešće stranaka nacionalnih manjina neće biti strožiji, već se želi samo smanjenje mogućnosti za zloupotrebe i zato je predloženo da se o tome da li je stranka manjinska ili nije, mora izjasniti odgovarajući nacionalni savet nacionalnih manjina.

Predstavljajući svoje predloge zakona poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić navela je da je njegova suština da nakon sledećih izbora na svim izbornim listama i svuda gde se odlučuje, bude 40 odsto manje zastupljenog pola, rekavši da bi prirodna kvota bila 50 odsto, ali da društvo nameće drugačije norme.

Čomićeva je dodala da nema razvoja Srbije ako stavovi, argumenti i predlozi ne budu bili izrečeni i ženskim glasovima, ali da za sada nema ni jedne odluke da je doneta, a da nisu muškarci odlučili da je prihvate.

Ona je pozvala ovaj saziv parlamenta da glasaju za ovaj predlog iako dolazi iz opozicije i baš zato što ne moraju.

Istakla da daje svaku podršku dijalogu vlasti i opozicije i da je današnji dnevni red prilika za to, pošto je taj dijalog izostao mesecima unazad pa su predstavnici Evropskog parlamenta morali da dođu da budu medijatori što je, kako je ocenila, velika sramota.

Čomićeva je navela da je izmedju politike Demokratske stranke da se bori za prava žena, i odluke stranke da bojkotuje rad parlamenta jer smatra da se „nema sa kim razgovarati“ nije imala dilemu da izabere ovo prvo.

Poslanici koji učestvuju u radu parlamenta ocenili su da su predlozi izmene izbornih zakona dobri i da ide na štetu vladajuće većine.

Vojislav Šešelj, šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke rekao je da će radikali podržati izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima kojima se predviđa smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto.

“Moramo priznati da vladajuća straka smanjenje cenzusa radi na svoju štetu, ali verujem da je jeste cilj da se umanje efekti bojkota. Pored smanjenja cenzusa moramo da donsemo novi poslovnik po kome poslaničku grupu može da formira samo izborna lista i da pare koje dobije od države raspolaže samo većinska stranka“, rekao je Šešelj.

On je dodao da što se tiče predloga Gordane Čomić o većoj zastupljenosti žena u parlamentu, on je rekao da bi najviše voleo da oko njega u sali sede sve žene, jer on nije ženomzac, ali da bi usvajanjem ovog predloga bio stvoren problem na lokalu gde žene nisu aktivne.

Govoreći o predlogu Čomićeve, Balint Pastor, šef poslaničke grupe SVM naveo je da ne zna da li će taj predlog proći, ali i da smatra da bi to proizvelo situaciju da žene budu od šestog do desetog mesta na listi, čime se ne postiže efekat.

Naveo je da SVM, međutim, podržava smanjenje cenzusa sa 5 na 3 odsto, ali da se mora korigovati i prirodni prag kako ne bi došlo do toga da strankama nacionalnih manjina treba više glasova za osvajanje jednog mandata, nego kada je cenzus bio 5 odsto.

On je najavio da će SVM podneti amandman kojim bi se korigovao taj prirodni prag, primenom sistema najvećeg količnika.

„Količnici svih izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina uvećavaju se za 35 odsto“, objasnio je Pastor.

Vladimir Đurić iz SMS rekao je da njegova stranka izlazi na izbore, ne zato što su naivni i što misle da su uslovi dobri ili zbog cenzusa ili procenta, već zato što veruju da su ideje SMS dobre.

„Procenti cenzusa i rejtinga nas ne zanimaju, jer samo ideje vrede“, rekao je Đurić i upitao imaju li njihovi neistomišljenici na društvenim mrežama porodice, majke, sestre, ćerke koje različitim epiteteima časte njegovu koleginicu Tatjanu Macuru.

Epiteti idu od toga da je nazivaju –kurvom, prostitutkom, do toga da pitaju koliko je Vučić plaća.

Živković: Ključ je u odsustvu medijskih sloboda

Predsednik Nove stranke Zoran Živković iz skupštinskog hola ocenio je da smanjivanje cenzusa ne pogoršava izborne uslove, ali da je ključ u odsustvo medijskih sloboda.

Komentarišući izjave dela opozicije da on nije prava opozicija ukoliko izađe na izbore, Živković je ironično primetio da ne zna ko je registrovan u Zavodu za patente da ocenjuje ko je prava opozicija i da je za njega lično dokazana prava opozicija ona koja je učestvovala u borbi protiv autokratskih režima i pobedila.

Upitan da prokomentariše povratak poslanice DS Gordane Čomić u parlament, Živković je rekao da svaki poslanik ima pravo da se ponaša kako misli da treba, podsetivši da je on van plenuma, jer je solidaran, a ne zato što je mislio da će to nešto dobro da donese.

„Bojkotom plenuma ništa se nije promenilo na bolje“, rekao je i dodao da se niti donose bolji zakoni, niti je procedura bolja, niti ima manje ružnih reči.

Vučić smanjenjem cenzusa na udicu namamljuje lakoverne

Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke komentarišući predloge SNS za izmenu izbornih zakona rekao je da suština u tome što se vlast plaši bojkota izbora, jer će bojkot poraziti vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je, kako je naveo, spreman da učini sve kako bi smanjenjem cenzusa sa pet na tri odsto „na tu udicu namamio lakoverne“ i pružio šansu „grebatorima o državnu kasu i fotelju u vlasti“.

“Nema tu govora ni o kakvom pluralizmu i demokratskim procesima. Ovo je silovanje države koja je zarobljena u kandžama jednog čoveka“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u skušptinskom holu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari