Mediji: Ljubiša Milanović izvor lažne informacije, uručena mu usmena nota MSP Crne Gore 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Ministarstvo spoljnjih poslova (MSP) Crne Gore zabranilo je 22. januara usmenom notom ministru-savetniku u Ambasadi Srbije u Podgorici Ljubiši Milanoviću ulazak u državne institucije Crne Gore i kontakte sa službenicima tih institucija.

Do toga je došlo jer je MSP otkrilo da je srpski diplomata izvor lažne informacije koju je objavio FOS medija 5. januara da će kosovske specijalne policijske snage „ROSU“ doći u Crnu Goru za Badnji dan (6. januar) kako bi pružile podršku crnogorskoj policiji, piše danas Pobjeda.

Taj list navodi da su se ministartsva Srbije i Crne Gore saglasila, nakon što je crnogorski MSP upoznalo Ambasadu Srbije da znaju sve o zakulisnim aktivnostima njihovog savetnika za bezbednost da se o incidentu ne obaveštava javnost.

U međuvremenu je iz crnogorskog ministarstva, pre dva dana, saopšteno da je u delovanju ministra-savetnika Ambasade Srbije u Podgorici, nepobitno utvrdeni postupci kojima se flagrantno krši slovo i duh Bečke konvencije, dobra vera i dobra praksa u međudržavnim odnosima i diplomatskim relacijama.

U saopštenju nije navedeno ime ministra savetnika, ali je reakcija usledila nakon što je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao da je Crna Gora zabranila prisustvo sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova Ambasade Srbije u Podgorici Ljubiši Milanoviću.

Nakon toga je Srbija primenila recipročne mere prema „ličnosti broj dva“ crnogorske ambasade u Beogradu ministarki-savetnici Ani Ražnatović.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović nije juče želeo da kaže šta je ministar savetnik u Ambasadi Srbije, za koga tvrde da krši diplomatska pravila, tačno uradio, ali je naglasio da Crna Gora nikada ne bi na ovaj način reagovala da se ne radi o ozbiljnim stvarima.

Zbog objavljivanja lažne informacije FOS-a, bivša glavna urednica tog medija Anđela Đikanović je bila uhapšena i bio joj je određen tužilački pritvor, a sumnjiči se za izazivanje panike i nereda.

Đikanović, prilikom saslušanja, pozivajući se na novinarski kodeks, nije željela da i pismeno potvrdi ko je bio izvor, ali je navela da je „pouzdan i da je iz visokih diplomatskih krugova“.

Pobjeda navodi da je pregledom komunikacije njenog mobilnog telefona i uparivanjem poverljivih podataka crnogorske službe sa kolegama sa Zapada, brzo zatvoren krug, a istraga je upućivala da je „pouzdani diplomatski izvor“ – ministar-savetnik Ljubiša Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari