Mekalister će preneti Dačiću nezadovoljstvo evroposlanika 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Pojedini poslanici Evropskog parlamenta imaju ozbiljne zamerke na račun predsednika srpskog parlamenta Ivice Dačića, uključujući to što je izneo u javnost „suviše detalja“ u vezi sa predlozima koji su na njegovu „adresu“ stigli iz Brisela u vezi sa nastavkom međustranačkog dijaloga u Srbiji.

To kažu za Danas nezvanično pojedini predstavnici diplomatskih krugova iz Brisela, govoreći o novom telefonskom razgovoru Dačića i šefa Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvida Mekalistera, koji se očekuje sutra (četvrtak).

Naši izvori tvrde da će Mekalister preneti Dačiću da su neki evroposlanici nezadovoljni što Dačić javno iznosi informacije iz takvih razgovora, „a da prethodno nije ni uputio zvaničan poziv Evropskom parlamentu da posreduje u međupartijskom dijalogu u Srbiji“.

„Dačić, na osnovu svoje funkcije predsednika Narodne skupštine, treba da formalno pozove EP u misiju međustranačkog dijaloga, jer je evidentno da ne postoji komunikacija vlasti i opozicije, i da je potrebno da EP ponovo posreduje u dijalogu o unapređenju izbornih uslova, ali on to nije učinio. Budući da predsednik srpskog parlamenta još nije dao zeleno svetlo evroparlamentarcima, postoje duboke sumnje da zvanični Beograd namerno odogovlači s početkom tih diskusija“, preciziraju diplomate.

Prema našim saznanjima, šefica Delegacije EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik će ponovo predstavljati EP u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić preko Dačića insistirao da Fajon bude „izuzeta iz toga zbog pristrasnosti opoziciji“.

S druge strane, tvrdi se da liberali iz Evropskog parlamenta neće imati svog predstavnika na navedenim sastancima, iako je nedavno u pojedinim medijima objavljeno da postoji mogućnost da se to desi.

„Pojedini poslanici liberala i Zelenih u EP će s velikom pažnjom pratiti međustranački dijalog u Srbiji, i moći će da izriču i svoje sugestije u vezi sa temama i ciljevima, ali neće imati svog direktnog predstavnika, jer prema ranijem dogovoru EP ovom temom u Srbiji bave se dve najveće poslaničke grupe – Evropska narodna partija i Partija evropskih socijalista, čiji predstavnici su Bilčik i Tanja, dok se, recimo, Zeleni trenutno najviše bave situacijom u Belorusiji, kada je reč o spoljnopolitičkim temama, a liberali Gruzijom“, objašnjavaju sagovornici iz EP.

Tanja Fajon je u jučerašnjem intervjuu za TV Novu S potvrdila da da su srpske vlasti tražile njeno izuzeće u pomenutom dijalogu, konstatujući da je to neprihvatljivo za Brisel „jer EU ima jasna interna pravila o predstavljanju“.

– Nisam to čula od predsednika Vučića, već mi je Dejvid Mekalister preneo svoj razgovor sa Ivicom Dačićem, koji je tražio da ja ne bude više učesnik u tom dijalogu. To je neprihvatljivo za nas, jer Evropska unija i mi u evropskom parlamentu imamo naša interna pravila predstavljanja, navela je Fajon gostujući u jutarnjem programu na TV Nova S.

Na pitanje zašto misli da je njeno učešće sporno za vlasti u Srbiji, ona je rekla da ne zna konkretne razloge.

„Možda jer sam socijaldemokrata, možda jer sam kritikovala argumentovano neke stvari u Srbiji. Možda neko misli da predstavljam neki deo opozicije. Žao mi je što su moje izjave tako shvaćene u Srbiji, ali jednostavno sam navikla da političari na različite načine koriste moje ime. To je izgleda deo političke kulture u Srbiji, a ne samo tamo već i ovde u Sloveniji“, poručila je Fajon.

Ona je navela da još nije poznato ko će sa srpske strane učestvovati u tim razgovorima, ali se istakla da se nada da bi to moglo biti poznato posle razgovora koje će u četvrtak voditi Dačić i Mekalister.

„Mi smo spremni za te razgovore i hteli bismo da bude što je pre moguće. Moramo sa Dačićem da razgovaramo ko će biti pregovarači i kako će teći dijalog. Zbog epidemije se ne može putovati, pa ćemo razgovore početi onlajn“, objasnila je evroposlanica.

Podsetimo, naš list je krajem decembra objavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio izuzeće Tanje Fajon iz dijaloga.

Orlićev zahtev EP-u

Nova sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između EU i Srbije biće održana takođe u četvrtak. Sednici će zajednički predsedavati Tanja Fajon, u ime EP, i Vladimir Orlić, predstavnik Narodne skupštine. Prema saznanjima Danasa, ta sednica će biti održana onlajn, i predviđeno je da traje oko dva sata. Jedina tema biće aktuelna faza pristupanja Srbije EU. Kako tvrd izvor Danasa, evroparlamentarci su želeli da se razgovara o tri „tačke“ – evropskom putu Srbije, pregovorima Beograda i Prištine, i narednoj fazi međustranačkog dijaloga, ali je na Orlićevo instistiranje odlučeno da bude samo jedna, „opšta“ tema. Teme navedenih sastanaka određuju se konsenzusom srpskih i evroposlanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari