Melanšon: Odsustvo poštovanja prema srpskom narodu 1Foto: EPA-EFE PATRICK SEEGER

Uvređeni smo i žalosni odsustvom poštovanja prema srpskom narodu, kaže za Danas Žan-Lik Melanšon, lider francuskog levičarskog pokreta „Nepokorena Francuska“, komentarišući obeležavanje stogodišnjice pobede saveznika u Prvom svetskom ratu u Parizu, na kojem je kosovski predsednik Hašim Tači stajao „tik“ iza najuticajnijih svetskih lidera, a predsednik Srbije imao znatno udaljeniju poziciju.

Naš sagovornik, takođe, poručuje: „Mi, Nepokoreni, potvrđujemo naše prijateljstvo, privrženost i bratstvo sa srpskim narodom“.

Melanšon, koji je u više navrata proteklih godina javno isticao da je „nezavisnost Kosova protivzakonit akt“, rekao je u nedavnom intervjuu za naš list da je u kontekstu obeležavanja stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata „vreme da se Evropa podseti da je vaša zemlja dala ogroman doprinos u oslobođenju Evrope, uz ogromne žrtve – četvrtina stanovništva je nestala u ratu, to je najveći procenat žrtava svih učesnica tog rata, pored svih žrtava u Velikom ratu, vi ste bili prvi koji ste digli glavu pred nacistima, sa martovskim demonstracijama 1941. u Beogradu, sa prvim otporom koji je organizovao Dragoljub Mihailović u zapadnoj Srbiji, sa masovnim učešćem u Titovim partizanskim jedinicama“.

Dok je srpski predsednik nakon javnog izvinjenja francuskog ambasadora Frederika Mondolinija zbog protokola tokom svečanosti u Parizu poručio da će Srbija „veličanstveno dočekati“ predsednika Francuske Emanuela Makrona u Beogradu 6. i 7. decembra, pojedini poslanici najavili su bojkot parlamenta ukoliko Makron tom prilikom poseti i Narodnu skupštinu. „Ukoliko se Makron ne izvini za bezobrazluk koji je njegova država priredila, apsolutno me ne zanima kako će i da li će da bude dočekan u Beogradu. Lično ako bude želeo da se obrati poslanicima, neću prisustvovati toj sednici“, napisao je Vladimir Đukanović, poslanik naprednjaka, na Tviteru, dok je lider radikala Vojislav Šešelj najavio da će SRS eventualno obraćanje Makrona poslanicima „učiniti nemogućim“.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, postoji mogućnost i da deo opozicije organizuje u Beogradu demonstracije povodom posete francuskog predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari