Mesić: Srbi su najveće žrtve rata u Hrvatskoj 1Stjepan Mesić Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da su Srbi najveće žrtve rata u Hrvatskoj, uključujući one koji su bili lojalni toj zemlji, radili svoj posao ili je branili.

„Stvorena je atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi. Mislim da se takva atmosfera pomalo menja nabolje“, rekao je Mesić za frankfurtske Vesti.

Dodao je da se nada da će i odlazak predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića u Knin 5. avgusta, na proslavu godišnjice operacije „Oluja“, pomoći Hrvatima da shvate da Srbi „nisu ni problem ni opasnost za Hrvatsku“.

„Da bi se u tome uspelo, Hrvatska mora da se dodatno otvori i to pre svega prema Srbiji. Ona to treba da uradi bez zadnjih namera, bez kalkulacija“, naveo je Mesić.

Ocenio je da je mržnja i dalje najveći problem u regionu, a da Srbi i Hrvati treba da se okrenu budućnosti na isti način na koji su to učinili Francuzi i Nemci posle Drugog svetskog rata.

„Možemo sarađivati kao razumni ljudi i shvatiti da, ako su Francuzi i Nemci posle tri velika rata u samo 130 godina, posle silnih žrtava i razaranja, posle velike mržnje, seli i dogovorili se da stvaraju novu Evropu koja neće praviti, već otvarati granice, i gde više neće biti alibija da se napadaju komšije, već da se štite nacionalne manjine, onda to valjda mogu da učine i Hrvati i Srbi“, rekao je Mesić.

On je kazao da bi Evropska unija što bržim prihvatanjem novih članica sa Balkana sprečila buduće ratove i prekrajanja granica na evropskom kontinentu.

„Ujedinjena Evropa je milenijumski poduhvat koji današnja generacija mora da završi kako bi Evropa postala veliki, svetski igrač u ekonomskom smislu. U političkom smislu taj koncept isključuje bilo kakvu mogućnost da dođe do novog rata u Evropi“, naveo je Mesić.

Za inicijativu mini-Šengen, koja bi povezala ekonomije Zapadnog Balkana koje nisu u EU, Mesić kaže da je „dobra ideja“ koja može da pokaže koliko svi mogu da imaju koristi od međusobne saradnje, ali da „ipak nije konačno rešenje“.

„Konačno rešenje mora biti ulazak u Evropsku uniju svih država koje to žele, a nisu njene članice. Činjenica je da su dosadašnje članice malo umorne od udruživanja, kao što su zemlje koje još čekaju na članstvo umorne od čekanja. Zato je nužno ubrzati ulazak u Evropsku uniju, kao što je veoma važno da sama EU reši neke svoje probleme“, rekao je bivši predsednik Hrvatske.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

19 reagovanja na “Mesić: Srbi su najveće žrtve rata u Hrvatskoj”

 1. Da li je ovom čoveku suđeno za njegova nedela? Ne? Pa zašto bismo onda slušali šta ima da kaže. Odrobijaj batice svoje pa pričaj onda do mile volje.

  • Stvarno, sta je uradio ovaj covek a sto vec nije zapoceo Milosevic, Jovic, Kadijevic i orkestrirana „desavanja naroda“ po Srbiji 1988-90, da drugi ex-YU narodi „cvikaju“?

  • Pa nije on slao vojsku I dobrovoljce u Srbiji.Svaka republika je po ustavu imala pravo na samoopredeljenje do otcepljenja I gde bi nam bio kraj da jeSrbija krenula svojim putem

 2. Nisu Srbi najveće žrtve rata u Hrvatskoj, na Kosmetu, u Makeoniji… , već najveće žrtve su u samoj Srbiji. Ti koji su ih slali u rat sada su okupirali Srbiju i uništavaju je kao niti jedan okupator do sada.

 3. Hvala vam, braćo Hrvati, ali ipak se nemojte toliko truditi oko nas. Gledajte vi i dalje svoja posla i slobodno nas i dalje mrzite kao i do sada, to je ipak neuporedivo bolje od prijateljstva i saradnje sa vama. Još uvek jako dobro pamtimo period bratstva-jedinstva, a ipak nismo glupi Francuzi koji su ponovo od slobodne Francuske napravili Višijevsku Francusku.

  • Interesantno je da se jedino sa Srbima nije moglo zajedno; svi su se manje vise slozili izmedju sebe, jedino niko nije hteo da prihvati Srbiju od Virovitice preko Karlovca do Karlovaga i etnicki cisto Kosovo (bez Albanaca)

   • Interesantno, ali vratimo se razlozima, Srbija se najbolje snasla, prvo oslobodivsi se od Turaka, (Hrvatska ne znam ni da li je htela da se odcepi od Austrougarske, mislim da da, samo pod jednim uslovom, da postane nezavisna, ali je bila medju zemljama gubitnicama 1vog svetskog rata, sto joj se tada nije dalo) pa kada je (Srbija) izabrala ispravnu stranu tokom prvog svetskog rata, sto nisu ni Albanija, Hrvatska i drugi, zasto sada niko nece da prihvati Srbiju ? Stvaraoca Jugoslavije, dominantnim narodom iste drzave cak i pod titovim komunizmom ? Zapitaj se….

   • A gde mu je Martin Spegelj sto je iligalno uvozio oruzje za progon Srba.
    Kad on zali srbe onda su u planu novi pokolji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.