Mičel danas sa premijerkom i predsednikom Srbije 1Foto: Fonet/AP

U Beogradu boravi pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, u okviru svoje prve posete regionu od kad je preuzeo funkciju.

Mičel će se tokom dana sastati sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Srbije Alesandrom Vučićem.

Ključne teme njegovih razgovora sa zvaničnicima Srbije su, kako je najavljeno, regionalna stabilnost, evropske integracije Srbije i nastavak Briselskog dijaloga.

Mičel je u Beograd doputovao juče kasnije popodne i prvi sagovornik mu je bio šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Kako je saopšetno posle tog razgovora Mičel je istakao da Sjedinjene Američke Države smatraju Srbiju jednom od najznačajnijih zemalja regiona i okosnicom stabilnosti na Balkanu.

„SAD kontinuirano podržavaju evropski put Srbije i ostvarivanje napretka u okviru Briselskog dijaloga“, izjavio je Mičel.

Dačić je ukazao da Srbija ceni podršku SAD i izrazio interes da se pozitivna dinamika bilateralnih odnosa razvija i u budućnosti, naročito kada se obeležava 100 godina od kada je, u znak savezništva sa Srbijom, podignuta srpska zastava na Beloj kući.

U cilju oživljavanja tradicionalno savezničkih veza i prijateljskih odnosa, kao i daljeg intenziviranja saradnje i međusobnog razumevanja, Dačić je pomoćniku državnog sekretara Stejt Departmenta uručio izjavu američkog predsednika Vudro Vilsona o Kosovu, povodom Vidovdana, pod naslovom „Slavimo Kosovo kao Dan časti“ iz Njujork tajmsa od 19. juna 1918. godine.

Uoči dolaska u Beograd Ves Mičel je posetio Prištinu gde se sastao sa najvišim predstavicima vlasti.

Mičel je u Prištini izjavio da, kako su preneli kosovski mediji, „Kosovo ima dobre i duboke odnose sa SAD i to će se dodatno produbiti. SAD su za demokratsko Kosovo. Želim da vam kažem da ćemo sledeće godine imati još aktivniju ulogu“.

On je odbacio kao netačne navode da je doneo takozvani američki paket za Kosovo i rekao da cilj posete Beogradu i Prištini nije donošenje ovog plana.

„Čitao sam o ovim spekulacijama, ali došao sam da podstaknem dijalog između Prištine i Beograda

Uoči Mičelove posete beogradski ali i mediji na Kosovu su objavili da pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu donosi američki paket u četiri tačke za konačno rešavanje odnosa Srbije i Kosova.

Taj plan kako je pisano, predviđao bi između ostalog da Srbija dozvoli Kosovu stolicu u UN a za uzvrat bi Srbi dobili Zajednicu srpskih opština.

Juče se Mičel sastao sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, i na poklon dobio izjavu Vudra Vilsona o Kosovu iz 1918. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari