Mićunović: Nisam napustio GO, glasao sam protiv pravilnika Saveza 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Dokle god Demokratska stranka bude sprovodila svoju izvornu politiku, neće biti novih raskola u stranci, uprkos činjenici da je odlukom većine pristupila Savezu za Srbiju u kojoj su i neke desničarske stranke, poput Dveri i stranke Milana Stamatovića.

Ovo tvrde za Danas članovi DS koji su se na Glavnom odboru stranke izjasnili protiv Saveza za Srbiju. Oni napominju da niko od nezadovoljnih Savezom nije planirao bilo kakav puč u stranci, kao ni smenu Zorana Lutovca sa mesta predsednika stranke, ali da istovremeno smatraju da je njihovo demokratsko pravo da upozore na moguće posledice po stranku ukoliko se pravilnik Saveza, koji implicira veto, bude doslovno sprovodio.

Na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke koji je održan u nedelju od 174 članova Glavnog odbora, jedanaest je glasalo protiv koalicije sa Savezom, dok je devet bilo uzdržano. Sagovornici Danasa priznaju da je bilo različitih mišljenja, ali da nije bilo tenzija, svađa i netrpeljivosti, kako to pojedini mediji žele da predstave. „Bilo je samo različitih mišljenja i ničeg više“, ističu protivnici Saveza u razgovoru za Danas. Protiv Saveza za Srbiju, između ostalih, bili su Dragan Šutanovac, Nataša Vučković, Dragoljub Mićunović, Radoslav Milojičić Kena, Gordana Čomić, Miroslav Vasin, Nenad Borović i Vida Ognjenović.

Dragoljub Mićunović, osnivač i nekadašnji predsednik DS, kaže za Danas da nisu tačne tvrdnje pojedinih medija da je on demonstrativno napustio sednicu Glavnog odbora nezadovoljan načinom ophođenja zamenika predsednika DS Saše Paunovića.

„Istina je da me je predsedavajući nakon četiri minuta koliko sam govorio prekinuo, upozoravajući na vreme. Rekao sam – ja poštujem diktaturu i izašao. Popio sam kafu i vratio se na sednicu GO i glasanje. Glasao sam protiv i jednom ću detaljnu da objasnim zbog čega. Najveći problem je kako izgleda taj pravilnik Saveza o kome nije bilo rasprave ni u stranci niti bilo gde. Nemam ništa protiv udruživanja i okupljanja opozicije, ali moramo da znamo gde smo mi kao stranka i kako se prema tom savezu postavljamo. A glasanje konsenzusom kako je predviđeno pravilnikom tog saveza nije dobro rešenje, jer to znači da može da nas ugrozi jedna stranka, da ne nabrajam koja“, kaže Mićunović za Danas.

On smatra da bi u Savezu trebalo da se definiše status stranke i argument predsednika DS da smo u koaliciji samostalni ne stoji, jer glasanje konsenzusom implicira veto. On pojašnjava da su i Dveri deo paketa Saveza i da to znači da ako su one protiv EU, onda nema ništa od Evrope.

Miroslav Vasin, visoki funkcioner DS iz Vojvodine, kaže da on nije protiv udruživanja opozicije. Vasin smatra da je na prostoru građanskih stranaka bilo toliko prostora za stvaranje jedne građanske koalicije. „Nisam bio protiv tehničke koalicije i u koju su mogli da se okupe svi, pa i desničarske stranke i to oko tri stvari – ustanovljavanja slobode medija, fer izbora i stanja u pravosuđu. Ali napravljena je politička koalicija sa političkim programom koji je u pravom neskladu sa programom DS“, ističe Vasin. Dodaje da je glasao protiv Saveza jer je to njegovo demokratsko pravo, a DS je stranka koja je uvek imala slobodu mišljenja.

„Ne možeš ipak srušiti Vučića sa onima koji su u jednom periodu bili kao i on, jer Dveri i DSS se po stavovima od pre petnaest godina ne razlikuju od stavova Vučića. Uostalom u poslednjih mesec dana stizale su izjave Dveri da su svi Hrvati ustaše, stizali su pozdravi iz Boke Kotorske kao da je to Srbija, a tu je bio i vojni kamp na Zlatiboru. DS se od svega toga nije ogradila, niti je to optužila. Dveri imaju pravo na svoju politiku, ali DS ne može da ne osudi izjave potpuno suprotne njenoj politici“, ističe Vasin.

Sagovornik Danasa tvrdi da je ideologija DS nespojiva sa ideologijom Dveri i desničarskih stranaka i da zato bez obzira na razlog zbog koga je osnovan Savez, to znači da su demokrate odstupile od višedecenijskog programa i ideoloških pozicija. To, međutim, kako tvrdi Vasin, nije bio razlog za tenzije i svađe na Glavnom odboru.

„Nije bilo tenzije na sednici Glavnog odbora, ni blizu onoga što su preneli neki mediji. Bilo je suprotnih diskusija, jer je nas sedam-osam diskutovalo o stavu većine. Nije bilo nikakvih teških reči i sukoba, ali je tačno da je vreme za diskusiju bilo ograničeno na pet minuta, što je izazvalo izvesne tenzije. Paunović je opominjao svakoga ko je prekoračio vreme, pa i profesora Mićunovića, koji je legenda i osnivač stranke. Zato što je i njemu bilo ograničeno vreme protestovao sam i ja konstatujući da je Mićunović neko kome se ne može ograničavati vreme u stranci, ali to se ne može nazvati sukobima u DS“, ističe Vasin. Dodaje da se i pre sednice GO znalo da će biti suprotnih stavova, ali da nikome nije palo na pamet da priprema puč, a ni smenu Zorana Lutovca niko nije spominjao. Dragan Šutanovac, bivši predsednik DS, nije želeo da komentariše zbog čega nije podržao Savez, uz napomenu da ne daje izjave.

Ko će zastupati čiju politiku

Protiv ulaska u Savez za Srbiju u nedelju na sednici GO bio je i Radoslav Milojičić, poslanik DS i bivši predsednik Izvršnog odbora stranke. On kaže da je u DS ušao zbog politike stranke i Zorana Đinđića, a on je zastupao sve suprotno od onoga što zastupaju Dveri i Milan Stamatović i to je prosto jasno. Na pitanje da li nakon zaokreta DS razmišlja o napuštanju stranke on kaže da to pitanje ne stoji.

„To pitanje se ne postavlja dok DS bude sprovodila politiku koju sprovodi već sto godina, ali ako za Demokratsku stranku Ratko Mladić postane heroj, onda ćemo videti. Ako Dveri budu zastupale politiku DS, onda neće biti problema, ako ne, videćemo šta dalje. Neko tu mora da popusti. Nisam učestvovao u pregovorima sa Savezom, ne znam detalje, ali se bojim šta će se desiti kada DS bude iznela svoje teme na dnevni red Saveza. DS ne sme da odustane od svoje politike i ja ću podržavati tu politiku DS dok se ona ne bude promenila, a može da se promeni jedino na programskoj skupštini stranke. Do tada imamo jednu jedinu politiku i prema Kosovu, Ratku Mladiću, EU. Ne možete navijati za Crvenu zvezdu, a da vam stadion bude JNA, i da nosite crno-bele dresove. To jedno sa drugim ne ide“, ističe Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari