Mihajlović: DJB će unaprediti odnos sa medijima 1

Dolazim iz Bora, gde svi znaju da ja ne mogu da budem fikus. Mnogi u stranci, kao i simpatizeri, se pribojavaju takve opcije, ja poručujem da se relaksiraju. Neka budu potpuno sigurni da bivše rukovostvo neće imati nikakve veze sa odlučivanjem u stranci.

Ovako na pitanje da li se oseća kao “Ana Brnabić u ulozi fikusa”, kaže Branislav Mihajlović, novi predsednik “Dosta je bilo”, koji je odgovarao na pitanja građana na Fejsbuk strani Danasa u okviru “Intevjua na mreži”.

On je još rekao i da će posebnu pažnju posvetiti unapređenju odnosa sa medijima.

“Ubeđeni da samo dobar odnos sa medijima može doprineti stvaranju afirmativne slike o DJB, što nam je jedan od osnovnih ciljeva”, odgovorio je Mihajlović, komentarišući šta će novo uraditi u pokretu na čijem je čelu, dodajući još između ostalog da treba da se “podigne nivo komunikativnosti, odnosa sa drugim političkim organizacijama i unapredi organizaciona struktura stranke”.

Izbacivanje iz stranke

Na pitanje “šta misli o načinu na koji su izbačene njegove kolege i poslanici iz DJB-a na čudnoj sednici GO”, Mihajlović je rekao da je sednica bila u skladu sa Statutom DJB, ali je dodao:

“Sa druge strane, meni je iskreno žao što je došlo do situacije koja je prouzrokovala taj, da kažem, iznuđeni potez”.

Predsednik stranke još je komentarisao blokiranje neistomišljenika na stranicama DJB i od strane Saše Radulovića:

“Što se tiče DJB, moraćemo biti više otvoreni za kritike, naročito one dobronamerne jer stav novog predsedništva je da kroz unapređenje nivoa komunikativnosti sa članstvom i građanima, budemo spremni da čujemo sve njihove sugestije i predloge.”

On je još rekao da, što se tiče blokada na Fejsbuku i Tviteru, on lično nikada nije nikoga blokirao na ovim mrežama, kao i da bi voleo da tako ostane. 

Promena imena?

Postoji mogućnost da DJB promeni ime stranke, objasnio je novi njen predsednik.

“Postoji mogućnost u nekoj od mogućih varijanti registracije stranke da platimo i tu cenu”, konkretno je on rekao. “Svesni smo da je ime stranke jedan određeni brend, jasno prepoznatljiv na političkoj sceni Srbije i pre nego što bi se eventualno donela neka takva odluka, morala bi se obaviti konsultacija sa članstvom”.

Dodao je u još jednom odgovoru da “što se registracije stranke tiče, proces je zvanično u toku”.

Građani su ga još pitali i da li podržava procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine “kao što su slučajevi u vezi generala Ljubiše Dikovića i Gorana Radosavljevića Gurija”, na šta je Mihajlović rekao da svi ratni zločinci, ukoliko postoji osnova, treba da budu procesuirani.

Na stolicu Kosova u Ujedinjenim nacijama rekao je – ne, kao ni na ulazak Srbije u NATO.

Finansije DJB

Nekoliko pitanja bilo je i u vezi finansijskih izveštaja i poteza “Dosta je bilo”. Na pitanje kada će biti podneti finansijski izveštaji, Mihajlović je rekao da su za 2016. već podneti na sednicama Skupštine stranke DJB, a da će za 2017. to biti urađeno  na vanrednoj skupštini DJB, koja se planira za kraj maja ili početak juna 2018.

Postavljeno je i pitanje kako je Saša Radulović u ime DJB mogao da da prilog za grupu građana “Da ovi odu, a da se oni ne vrate” od 11 miliona dinara i da li bi to bilo isto kao kada bi, na primer, Aleksandar Vučić u ime SNS dao prilog na primer LDP i to stavio u finansijski izvestaj.

Novi predsednik DJB je odgovorio:

“Utrošak sredstava DJB se kroz finansijske izveštaje podnosi Skupštini stranke i Agenciji za borbu protiv korupcije. Predlažem da sačekamo, da vidimo kako će Agencija za borbu protiv korupcije reagovati na taj izveštaj. Mi ćemo poštovati njihove odluke, kao i do sada. Sa Agencijom do sada nismo imali nikakvih problema.”

Jedan građanin je postavio deset pitanja na koje je rekao da prethodni predsednik stranke, Saša Radulović, nije odgovorio. Većina od tih pitanja odnose se na navodni nestanak novca koji je knjižen kao plate članovima za deljenje flajera, rad na društvenim mrežama, kao i sredsta koja su navodno naplaćena za iznajmljivanje opreme od strane udruženja građana – ka grupi građana. Mihajlović je rekao:

“Finansiranje političkih organizacija se vrši u skladu sa zakonom o finansiranju istih i ono što važi za Dosta je bilo, važi i za sve ostale političke organizacije. Trošenje tih sredstava podleže strogoj proveri Agencije za borbu protiv korupcije, kojoj kao i ostale stranke, i mi podnosimo redovne izveštaje o trošenju finansijskih sredstava.”

Na pitanje zašto su išli u koaliciju sa Dverima, novi prvi čovek DJB odgovorio je da je koalicija bila usmerena na lokalne izbore u Beogradu i Boru.

“I pored značajnih programskih razlika, pronađene su zajedničke dodirne tačke, kao podloga sa saradnju, kao što su borba protiv partokratije i korupcije, kojom se ona hrani”, rekao je on. “U Boru je isporišćen taj potencijal i ostvaren je rezultat od 8,2 odsto. U Beogradu očigledno nije i ostvaren je rezultat od 3,9 odsto”.

Branislav Mihajlović još je rekao da Gradski odbor DJB u Nišu aktivno učestvuje u protestima (u vezi sa aerodromom), zajedno sa ostalim opozicionim strankama, a centrala stranke daje takođe aktivu podršku opravdanim protestima.

Status Vojvodine vidi u sastavu Srbije, kao i Kosovo, a kao pojedinačnu stvar iz dosadašnje političke karijere na koju je posebno ponosan izdvojio je – osvojenih 8,2 odsto na lokalnim izborima u Boru i ulazak njegove odborničke grupe u Skupštinu Bora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari