Mihajlović: Građevinarstvo vodeća snaga srpske privrede 1Foto: FoNet/MGSI

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, čestitala je danas svim zaposlenima u građevinarstvu Dan građevinara Srbije, 8. avgust, i poručila da je ova grana postala vodeća snaga srpske privrede.

Dragi inženjeri i radnici, hvala vam na svemu što smo zajedno do sada uradili, a to je da je između ostalog izgrađeno oko 300 kilometara auto-puteva, obnovljeno oko 500 kilometara pruga, da imamo više od 40.000 aktivnih gradilišta širom Srbije i da je građevinarstvo ponovo nosilac privrednog rasta”, kaže Mihajlovićeva.

Ona ističe da je prethodnih godina oblast građevinarstva zakonodavno kompletno uređena, te da se građevinska dozvola dobija za nekoliko dana, da se rešavaju problemi nasleđeni iz prošlosti i da su domaće građevinske firme uključene u sve velike projekte u Srbiji.

Završili smo Koridor 10 i povezali Srbiju od severa do juga, a pred nama je novi investicioni ciklus. Ukupna vrednost infrastrukturnih projekata u Srbiji iznosi više od 14 milijardi evra”, navodi Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, u ovoj i narednoj godini počinje izgradnja pet novih auto-puteva, a nastavljamo da ulažemo u železnicu, vazdušni i vodni saobraćaj, kao i u stanogradnju.

“To znači da je pred nama mnogo posla, ali i mnogo prilika za naše inženjere i radnike za starije da pomognu svojim iskustvom, a za mlade da ga steknu radeći na najvećim projektima, zajedno sa najboljim svetskim kompanijama, rekla je Mihajlovićeva.

U 2018. ostvarena je rekordna vrednost izvedenih građevinskih radova, koja je iznosila 332,45 milijardi dinara. U prvom kvartalu 2019. ostvaren je rast vrednosti izvedenih građevinskih radova od 13,6 odsto, a u drugom od 7,8 odsto, što ukazuje da će prošlogodišnji rezultati biti premašeni.

Raste i broj zaposlenih u građevinarstvu, koji je povećan sa 96.292 na kraju 2018. na 103.842 u drugom kvartalu 2019. Takođe, u prvih sedam meseci ove godine izdato je 11.085 građevinskih dozvola, ili oko sedam odsto više nego u istom periodu 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari