Mihajlović i šef Misije OEBS-a: Dalje unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović danas je sa novim šefom Misije OEBS-a u Srbiji Janom Bratuom razgovarala o nastavku saradnje dve institucije u unapređenju rodne ravnopravnosti, ali i energetskoj efikasnosti i smanjenju energetskog siromaštva.

U saopštenju Koordinacionog tela se navodi da je Mihajlović istakla da je Srbija prva zemlja van EU koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti i da je formiranjem rodno odgovorne vlade još jednom pokazala da je rešena da rodnu ravnopravnost poboljša.

„Donosimo nove zakone i strategije, ali želimo da radimo više na lokalnom nivou, da osnažimo gradove i opštine i lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost, da stvorimo bolje okruženje za žene“, navela je Mihajlović.

Ona je dodala da postoji vizija da se rodna perspektiva uvede i u sektor energetike, da se radi više na energetskom siromaštvu, kojem su žene direktno izložene.

„Radimo puno sa lokalnim zajednicama, jer važno je da ohrabrimo žene i da ih dalje osnažimo, ali je isto tako bitno da radimo i sa muškarcima i dečacima, da shvate da od rodne ravnopravnosti svi imaju koristi“, kazao je Jan Bratu.

Prema njegovim rečima misija OEBS-a će Srbiju podržiti u izradi novog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija „Žene, mir, bezbednost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari