Miloš Jovanović: Ne može se Srbija braniti sa Merkel 1Miloš Jovanović Foto: Fonet/Marija Đoković

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović poručio je danas da se Srbija ne može braniti u partnerstvu sa Angelom Merkel ili nekim drugim zapadnim liderima.

Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić još funkcionišu na neverovatnom prividu, koji funkcioniše tako što je on kao predsednik Republike, ali zapravo SNS i koalicija oko nje, uspeo da ubedi srpski narod i građane da je moguće braniti nacionalne interese u partnerstvu sa Merkel, rekao je Jovanović na sednici Glavnog odbora DSS.

Osvrćući se na nedavno održane beogradske izbore, on je rekao da je DSS ostvarila apsolutno nezadovoljavajući
rezultat, koji je ispod očekivanog.

Jovanović je rekao da se „ti izbori i njihov sveobuhvatan rezultat, ono što su oni dali kao sliku srpske političke scene, mogu posmatrati kao kontinuitet koji je na kraju video samo jednog pobednika, a to je vladajuća SNS“.

 

On je naveo da je finansijska i medijska snaga vladajuće stranke učinila da sa prilično velikom razlikom dobije
veliki broj glasova u Beogradu. Jovanović je ocenio da rezultati beogradskih izbora mogu da se shvate kao „poslednji stadijum jedne potpuno obolele političke scene“, jer je naš sistem bolestan i dosegao je konačnu fazu.

„To je faza kada se partokratija, i sve ono što ona povlači, svela na jednu vladajuću stranku. Danas u Srbiji imamo partokratiju u prvom licu jednine“, istakao je Jovanović. On je rekao da je prvi uslov da se izađe iz ovakve situacije
„da se konačno politika vrati u politiku“.

„Neće moći večno da traje privid kako sa Angelom Merkel može da se brani Srbija. Čini mi se da će vrlo brzo doći
trenutak, da li je to kraj 2018. ili početak 2019. godine, kada će se taj privid raspršiti, jer je to samo šarena laža.
Čim se to desi, konačno će biti malo više politike u politici“, kazao je Jovanović. On je istakao da će od stranog faktora zavisiti kada će se taj privid raspršiti.

„Što pre oni pritisnu aktuelni vlast da konačno završi posao oko Kosova i Metohije, pre ćemo znati ko je ko i ko je šta i
pre će se politika vratiti u politiku“, ocenio je Jovanović. On je ukazao da bi Srbiju trebalo razvijati tako što ćemo
imati zamrznuti konflikt kada je u pitanju Kosovo i Metohija, sarađivaćemo sa Evropskom unijom, ali nećemo biti
njena članica, i ozbiljno ćemo početi da reformišemo zemlju promenom političkog sistema, koja počinje promenom izbornog zakonodavstva.

Komentarišući Vučićevu izjavu da ga međunarodna zajednica laže već pet godina o formiranju Zajednice srpskih opština, Jovanović je upitao šta je njegova reakcija na to.

„Kako se vi to postavljate gospodine predsedniče, kako pregovarate i kako ispunjavate obaveze koje ste preuzeli ne
čekajući da druga strana ispuni svoje obaveze. To je potpuno šizofrena situacija koja neće moći da traje preterano dugo“, ocenio je Jovanović.

Sednica Glavnog odbora DSS počela je minutom ćutanja povodom godišnjice martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari