Minić: Na samitu o bezbednosti pre ekonomije 1Foto: Dragan Antonić / FoNet

Peti dvodnevni samit u okviru Berlinskog procesa, koji počinje danas u Londonu, je u odnosu na sve prethodne specifičan, izjavila je predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić, jer će dominirati bezbadnosna i ekonomska agenda u odnosu na ekonomsku.

„Tu će dominirati tema bezbednosti, svakako i politička saradnja između zemalja Zapadnog Balkana. Biće dotaknuta ekonomska pitanja, ali ona neće biti fokus ovog skupa“, rekla je Minić za Radio Slobodna Evropa.

London, konkretizuje Minić, neće biti posvećen onim udarnim temama koje su dominirale prethodnim skupovima, od berlinskog, 2014. do samita u Trstu prošle godine – među kojima su vodeće bile infrastrukturno povezivanje regiona i zajednički ekonomski prostor Zapadnog Balkana.

Biće, dodaje ona, izvučene neke teme kao što je digitalni biznis, inovativni mladi preduzetnici, ali to je, ipak, u odnosu na glavni korpus tema u okviru Berlinskog procesa, donekle marginalizovano.

U domenu bezbednosti, kako je najavljeno, u žiži će biti pitanje borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima, terorizma.

„Tu će biti dosta inicijativa da se povežu odgovarajuće agencije koje se bave ovim problemima“, navodi Minić, koja odgovara i na pitanje zašto su ekonomske teme stavljene na marginu na londonskom samitu.

„Ima tu logike zato što Velika Britanija izlazi iz Evropske unije, dakle, ona tu nema suštinski interes. Drugo, majski samit (Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana) u Sofiji, na kojem su teme ekonomije i infrastrukture dominirale, ’oduzeo’ je te teme od samita u Londonu“, napomenula je Minić

Ona je pojasnila da je Londonskom samitu ostavljen sektor bezbednosti, kao i politička saradnja u regionu i rešavanje bilaterlanih problema, tako da se tu čak pominje da će na stolu biti četiri deklaracije – o ratnim zločinima, nestalim osobama, borbi protiv korupcije i regionalnim odnosima i dobrosusedskoj saradnji, precizira naša sagovornica.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej ugostiće premijere Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore, a na skup je pozvana i Grčka.

RSE podseća da Berlinski proces, predstavlja inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, da se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, počev od 2014, kada su se sastali u nemačkoj prestonici, sastaju svake godine s idejom da se čvršće ekonomski povežu, jedni naglašeno hvale, a drugi ga doživljavaju kao utešnu nagradu za dugo putovanje u Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari