Ministarka: Kosovo dobilo energetsku nezavisnost, ambasada Nemačke čestitaIa 1Priština Foto: Pixabay/LNLNLN

Kosovska ministarka ekonomije Rozeta Hajdari saopštila je da je Kosovo steklo energetsku nezavisnost pošto je Evropska mreža operatora prenosnog sistema (ENTSO) izglasala da kosovski operator prenosnog sistema KOSTT može da funkcioniše samostalno, objavio je portal KoSSev.

Predsednik Hašim Tači je ocenio da je tim jučerašnjim glasanjem došlo do pune energetske nezavisnosti Kosova od Srbije, dok premijer u ostavci Aljbin Kurti ističe drugu stranu rezultata sporazuma: funkcionisanje novog dalekovoda Kosovo-Albanija kao jedinstvenog energetskog bloka.

Portal navodi da iz Srbije još nema reakcije od novembra 2018, kada je predsednik Srbije Alaeksandar Vučić saopštio da je sprečavanje ovakve odluke tada bila mala pobeda Srbije, ali bitnija od pobede da Kosovo ne bude deo INTERPOL-a.

Posle glasanja u ponedeljak i naknadnog potpisivanja Novog sporazuma KOSTT i ENTSO o pristupu, KOSTT i Kosovo stiču energetsku nezavisnost, saopštila je Hajdari u objavi na Fejsbuku.

Dodala je da je novi sporazum odobrila RGCE (Regionalna grupa kontinentalne Evrope).

Hajdari je zahvalila Nemačkoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su omogućile da do ovoga dođe, nazivajući glasanje istorijskim.

Potom se oglasila i Ambasada Nemačke u Prištini, čestitajući kosovskom mrežnom operatoru KOSTT i kosovskoj vladi što će „Sporazum o priključenju konačno omogućiti uspostavljanje nezavisnog kontrolnog područja za Kosovo“.

„Ovo je prekretnica za Kosovo i za saradnju u regionu“, piše u tekstu Ambasade, uz podsećanje na to da je taj sporazum rezultat „dugog i zahtevnog puta“ na kojem je Nemačka „trajno stala na stranu kosovske vlade i institucija“.

Nemačka vlada i njena izvršna organizacija KfW uložile su do sada blizu 100 miliona evra u proširenje i modernizaciju kosovske elektro-prenosne mreže, a jedan od rezultata je dalekovod Kosovo-Albanija, navodi Kossev.

„Pored dalje stabilizacije evropske elektroenergetske mreže, jedan izuzetno važan rezultat nedavne odluke biće funkcionalizacija 400-kilovoltnog dalekovoda između Kosova i Albanije koji je finansirala ‘German Financial Cooperation’ u vrednosti više od 75 miliona evra. To je ogroman uspeh da sada ovaj projekat može osloboditi svoj puni potencijal za energetski sektor u regionu“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari