Ministarka Obradović ima rok do 11. novembra da odluči ko je legitimni predsednik DS 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu ima rok do 11. novembra da odluči ko je legitimni predsednik Demokratske stranke, da li je to Branislav Lečić ili Zoran Lutovac, koji je već upisan u registar stranaka kao predsednik DS.

Lečićeve demokrate nadaju se pozitivnoj odluci MDULS-a, dok Lutovac smatra da će konačnu odluku doneti Vučić, a da se novopečena ministarka Marija Obradović neće mnogo pitati.

Ministarka Obradović ima rok do 11. novembra da odluči ko je legitimni predsednik DS 2
Zoran Lutovac Foto: Beta/Branislav Božić

Da li je to baš tako, pokušali smo da saznamo od ministarke Obradović, s obzirom da je to jedan od njenih prvih zadataka na novoj funkciji. Ona, međutim, nije odgovorila na naš zvaničan zahtev, upućen na mejl ministarstva.

Frakcija DS, koja je izabrala Branislava Lečića za predsednika stranke, predala je, 5. oktobra, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu zahtev da u Registru političkih stranaka on bude upisan kao zastupnik Demokratske stranke. Ministarstvu je dostavljena i dodatna dokumentacija kojom se potvrđuje da je ispoštovana procedura u potpunosti i Statut. To je i razlog zbog čega se u Lečićevom DS nadaju pozitivnoj odluci.

Ministarka Obradović ima rok do 11. novembra da odluči ko je legitimni predsednik DS 3
Branislav Lečić Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

„Očekujem da će Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu raditi po zakonu. Pošto smo dostavili traženu dopunu podneska, jedino što može da se desi je upis u registar. Zvanični rok za upis ističe 11. novembra. Stranka smo koja poštuje zakon i afirmiše društvo u kojem smo pred zakonom isti, nikada ne bih pristao da se jedna institucija demokratije kao što je DS drugačije ponaša, nego u skladu sa zakonom. Zato smo svoju političku aktivnost sveli na minimum, do legalizacije naših izbora u stranci“, kaže Lečić za Danas. Njegove kolege tvrde i da odugovlačenje sa registracijom samo pokazuje koliko su bile netačne optužbe dela DS koji je uz Zorana Lutovca da su oni „Vučićevi“.

U Registru političkih partija i dalje stoji da je zvanični zastupnik DS Zoran Lutovac. Da li će tako ostati i nakon 11. novembra za sada je nepoznanica, a sam lider demokrata, koji je na tu funkciju izabran pre dve godine velikom većinom glasova, veruje da će biti onako kako predsednik Srbije i SNS kaže.

„Očekujem da Marija Obradović, kao i svaki od ministara u toj nelegitimnoj Vladi slepo ispunjava Vučićeve naloge. Dakle pravo pitanje bi bilo šta je Vučić odlučio i na koji način stavlja u funkciju bivše članove DS koji nisu dobili ministarstvo. Da živimo u državi u kojoj postoji vladavina prava i u kojoj mediji informišu građane, a nisu propaganda režima, to uopšte ne bi bila tema. Ipak verujem da je previše čak i za ovakav režim da ode toliko daleko i učini takav pravni zločin koji bi u potpunosti obesmislio politički život u Srbiji“, ističe Lutovac za Danas, čiji DS je ranije poslao dopis Ministarstvu za državnu upravu kako bi predupredio Lečićevu struju da se registruje.

Deo demokrata je 26. septembra izabrao za predsednika Branislava Lečića, jedinog kandidata na tim izborima, koga je gotovo mesec dana ranije stranačko rukovodstvo na čelu sa Zoranom Lutovcem isključilo iz DS. Uprkos tome, njegov mandat je 3. oktobra verifikovan na „izbornoj skupštini“ nakon čega su još 52 člana bila izbačena iz stranke.

Prema Zakonu o političkim strankama, stranka je dužna da Ministarstvo obavesti o svakoj promeni podataka, koji se upisuju u Registar u roku od 15 dana od dana nastale promene, podnošenjem prijave za promenu podataka u registru, uz koju se podnosi propisana dokumentacija. Rešenje o upisu promene podataka u Registar Ministarstvo donosi u roku od 30 dana od dana dostavljanja dokumentacije. Zakonom je propisano da, ako promena podataka koji se upisuje u Registar nije u skladu sa odredbama ovog zakona, programa i statuta stranke, Ministarstvo poziva zastupnika političke stranke da otkloni nedostatke i zavisno od postupanja, ili nepostupanja dalje vodi postupak. Krajnja instanca za rešavanje spora između dve struje u DS je Upravni sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari