Ministarstvo kulture poručilo Prištini da nastavi da se bruka pred svetom jer time pomaže Srbiji 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ministarstvo kulture ocenilo je danas da motive za isticanje zastave Kosova na tvrđavi Novo Brdo treba tražiti u „dubokim virovima i tami varvarske svesti“, koja u nedostatku sopstvenog, poseže za „otimanjem tuđeg kulturnog nasleđa i identiteta“.

Iz ministarstva su poručili da ohrabruju „prištinske vlasti“ da nastave da se „brukaju pred čestitim delom albanske javnosti i pred celim svetom“, jer time pomažu Srbiji čiji su „sastavni deo, koji je u stanju prolazne političke zablude“.

„Ministarstvo kulture smatra da nikakve šarene tkanine nejasnog simboličkog značenja, ne mogu da posluže drugoj nameni nego da obrišu prašinu vekova sa bisera srpske srednjovekovne duhovnosti i evropske i svetske kulturne baštine“, piše u saopštenju tog ministarstva.

Dačić: Međunarodna zajednica ne reaguje na provokacije poput ove na Novom Brdu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija može da alarmira međunarodnu zajednicu povodom isticanja zastave Kosova na tvrđavi Novo Brdo, ali da je problem što ona „ne reaguje na takve provokacije“.

„Nema osuda tih događaja kao što nema osuda ni drugih događaja u Prištini“, rekao je Dačić za RTS.

Kazao je da su, u vremenu kada su ti istorijski spomenici nastali, Albanci činili „izuzetnu manjinu“ i dodao da je Kosovo težilo da se učlani u Unesko sa ciljem da „kulturno blago Srbije pređe u ruke Albanaca“.

„To nije ništa novo, već je reč o stalno prisutnoj tendenciji da se satre srpsko stanovništvno na Kosovu od samog početka“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da Srbija apeluje na međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost iz razloga što se ti objekti nalaze na mestima gde su većina Albanci, jer je kao „posledica etničkog čišćenja došlo do toga da Srbi tu budu manjina“.

Komentarišući povratak bivšeg pripadnika OVK-a Tomora Morine u Đakovicu, te odbijanje Severne Makedonije da ga izruči Srbiji, rekao je da to predstavlja „kršenje svih međunarodnih propisa“.

„Severna Makedonija je glasala da Kosovo uđe u Interpol, pa zašto sada ne poštuje poternice Interpola“, rekao je Dačić.

Naveo je da ima još država koje su povukle priznaje Kosova, pored njih 14, i da će sledeće nedelje saopštiti koja je 15 država koja je priznanje povukla.

„Taj proces nije završen. Pitanje povlačanja priznanja i preispitivanja te pozicije je rezulat toga da smo vratili pitanje Kosova za pregovarački sto“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari