Mogerini: EU će podeliti budućnost sa Zapadnim Balkanom 1Foto: tviter

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da će EU podeliti budućnost sa svih šest zemalja Zapadnog Balkana, da bi se one priključile Uniji.

Građani i lideri država Zapadnog Balkana odlučili su da budu deo EU, a to smo i mi izabrali, rekla je Federika Mogerini novinarima.

Federika Mogerini je izjavila da danas usvojena Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan daje perspektivu integracije šest zemalja tog regiona, kojima su potrebne reforme, kako bi njihovi stanovnici imali iste standarde kao građani EU.

Prema rečima Federike Mogerini, 2025. godina nije rok za prijem novih članica, već realistična perspektiva okončanja pregovaračkog procesa.

Federika Mogerini je ocenila da je dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa od ključne važnosti za Srbiju i Kosovo, ali i za ceo Zapadni Balkan.

Dobro sarađuju međusobno i mi dobro sarađujemo sa njima, konstatovala je Federika Mogerini i dodala da su predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači pokrenuli novu fazu normalizacije odnosa, koja može biti uspešno sprovedena.

Predstoje ključni meseci, jer se odlučuje o budućnosti Evrope. Budućnost EU nije ograničena na 27 članica. Uvodimo Zapadni Balkan u EU, ali ne u dalekoj buudućnosti, već u našoj generaciji, izjavila je Federika Mogerini.

Odgovarajući na pitanje o ulozi Rusije na Zapadnom Balkanu, Federika Mogerini je rekla da postoji uticaj drugih država, ali da se ne može porediti sa značajem EU za tih šest zemalja.

Moguće je da neka država Zapadnog Balkana, ako ispuni sve uslove, postane članica Evropske unije 2025. godine, izjavio je danas evropski komesar za dobrosusedsku politiku i proširenje Johanes Han, uz ocenu da se radi o ambicioznom planu.

Zemlje EU neće prihvatiti novu članicu koja nije rešila bilateralne probleme, rekao je Han novinarima, uz ocenu da je to motiv za pozitivno rešenje dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari