Mogerini i Han: Srebrenica podseća na jedan od najmračnijih momenata čovečanstva 1Foto: tviter

Delegacija Evropske unije u BiH povodom obeležavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici objavila je izjavu visoke predstavnice i potpredsednice Federike Mogerini i komesara Johanesa Hana, prenosi portal index.ba, pozivajući se na agenciju Anadolija.

„Danas obeležavamo 23. godišnjicu genocida u Srebrenici. Dok se neke od žrtava još uvek sahranjuju, želimo izraziti saučešće preživelima, porodicama i prijateljima onih koji su stradali i izgubili svoje živote. Ova komemoracija podseća nas na jedan od najmračnijih momenata čovečanstva i moderne evropske istorije, kao i na našu obavezu da sprečimo da se takav zločin ikada više ponovi”, navedeno je u zajedničkoj izajvi. Mogerini i Han još dodaju:

„Dok se prisećamo, imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost za generacije koje dolaze, budućnost zasnovanu na pomirenju, izbjegavajući dela i retoriku koja vode ka podelama. Naši partneri u regiji nedavno su pokazali da je moguće ostvariti zajedničko razumijevanje i dobre susedske odnose. Kolektivno poštovanje, priznavanje i sećanje mogu pomoći u izgradnji bolje budućnosti za sve“.

Na kraju se ističe da će Evropska unija nastaviti podržavati građane Bosne i Hercegovine u prevazilaženju ostavštine prošlosti i napredovanju zemlje na njenom evropskom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari