Mogerini i Han: Neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca 1Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ (Arhiva)

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han naveli su da EU očekuje od svih političkih lidera da podrže odluke međunarodnih sudova i da se suzdrže od bilo kakvih izjava i dela koje bacaju sumnju na nezavisnost ili nepristrasnost procesa donošenja presuda.

„Lideri regiona moraju preuzeti vođstvo svojim primerom. Moraju izbeći i osuditi izjave ili dela koji potpiruju međuetničke tenzije i aktivno se usprotiviti nacionalističkim pričama. U EU nema prostora za potpaljujuću retoriku, da ne spominjemo veličanje ratnih zločinaca na bilo kojoj strani“, navodi se u odgovoru koji su Mogerini i Han uputili na pismo predstavnika 12 udruženja koja okupljaju žrtve ratnih zločina i genocida u BiH.

Predstavnici tih udruženja su 2. aprila uputili pismo domaćim i međunarodnim institucijama u kome su tražili pravne posledice na osnovu pravosnažne presude Haškog tribunala bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

Mogerini i Han još su naveli da je „negiranje ili revizionizam suprotan osnovnim evropskim vrednostima“, ističući da kontinuirano ponavljaju tu poruku, kako javno tako i u komunikaciji s pojedinačnim liderima.

„Konačna presuda u slučaju Karadžić pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS), a koju je izreklo Žalbeno veće, zatvara slučaj koji se odnosi na neke od najtragičnijih događaja u nedavnoj evropskoj prošlosti, uključujući ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid“, stoji u odgovoru.

Oni su izrazili svoje duboko žaljenje i saosećanje sa onima koji su izgubili svoje najbliže i onima koji su preživeli.

„EU u potpunosti poštuje odluke Hašog tribunala i Međunarodnog krivičnog suda. Ponavljamo potrebu za punom saradnjom s MMKS-om, kao naslednikom Haškog tribunala“, naveli su Mogerini i Han.

Istakli su i da „međunarodna krivična pravda, ne samo da doprinosi okončanju nekažnjavanja, već i širenju poverenja i pomirenja unutar Bosne i Hercegovine, kao i celog regiona“.

Prema njihovim rečima, u dokumentu Evropske komisije „Kredibilna perspektiva proširenja za pojačan angažman EU sa zapadnim Balkanom“ jasno je rečeno da su „dalji napori ka pomirenju od ključne važnosti za čvrsto usidren mir i dugoročnu stabilnost u regionu“.

„Sve zemlje se moraju nedvosmisleno opredeliti, usmeno i na delu, za prevazilaženje ostavštine iz prošlosti tako što će postići pomirenje i rešiti otvorena pitanja pre ulaska u EU“, naglasili su Mogerini i Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari