Mojović: Predsednik je odneo pečat 1Foto: FoNet/ Bozidar Petrovic

Nekoliko dana pred dugoočekivanu i odlaganu sednicu Glavnog odbora Demokratske stranke nije jasno ko će sve prisustvovati sednici, jer postoji spisak koji je načinio sekretarijat stranke, ali i izmenjeni spisak bez ljudi koji su u međuvremenu izbačeni iz stranke.

Goran Jaić, sekretar DS, i zaposleni u Sekretarijatu optužuju predsednika stranke Zorana Lutovca za pokušaj prekrajanja već zaključenog spiska članova Glavnog odbora za sednicu koja je zakazana još 14. marta, a odložena zbog virusa korona za 21. jun.

U Lutovčevoj poruci članovima GO tvrdi se, međutim, da je Sekretarijat „zapravo poslao poziv članovima Glavnog odbora koristeći spisak članova od 8. marta 2020. i ignorišući sve promene koje su u međuvremenu nastupile“, kao i da je sekretar stranke Goran Jaić „sazvao sednicu u ime predsednika, a mimo njegovog znanja i ovlašćenja, čime je grubo prekoračio ovlašećenja“.

„Ne obazirući se na odluke Predsedništva i Izvršnog odbora, na sednicu su pozvana i lica koja ne mogu učestvovati u odlučivanju. Saziv koji je poslao Sekretarijat nije važeći“, navodi se u poruci Lutovca.

Goran Jaić, sekretar DS, kaže za Danas da su u sredu uveče oko 19 sati, po završetku radnog vremena u centralu Demokratske stranke ušli predsednik DS Zoran Lutovac, direktor stranke Ivan Petrović i član izvršnog odbora Darko Simić, sa namerom da prekrajaju spisak Glavnog odbora, koji je zaključen 8. marta 2020.

„Spisak je zaključen na osnovu odluke Statutarne komisije koja je najviši pravni organ u Demokratskoj stranci. Član 53 Statuta kaže da su odluke Statutarne komisije obavezujuće za sve organe Demokratske stranke. Shodno tom članu, moja obaveza, kao sekretara Demokratske stranke, jeste da poštujem odluke Statutarne komisije. Svi članovi GO kojima je u skladu sa Statutom i Pravilnikom o članstvu DS prestalo članstvo u DS ne nalaze se na zaključenom spisku GO“, kaže Jaić za Danas i dodaje da je sednica sazvana za 21. jun predstavlja nastavak sednice zakazane za 14. mart, a više puta odlagane.

Jaić podseća i da je informaciju o odlaganju sednice za 21. jun članovima Glavnog odbora, ali i javnosti putem medija prosledio upravo predsednik Zoran Lutovac, pre skoro mesec dana.

„Ja sam u ponedeljak samo podsetio, u skladu sa ustaljenim procedurama, članove GO o održavanju sednice. Spor u vezi sa zakazivanjem sednice nije datum, mesto održavanja niti dnevni red, već sastav Glavnog odbora koji sednici treba da prisustvuje. Na spisku Glavnog odbora se ne nalaze članovi kojima je Izvršni odbor, usled učešća na izbornim listama drugih stranaka, konstatovao prestanak članstva. Bez obzira što je sednicu sazvao predsednik, spisak zaključuje sekretar Glavnog odbora, što je po našem Statutu, sekretar stranke. Predsednik sa tim nema nikakve veze jer je ovo Demokratska stranka u kojoj postoje pravila koja moraju da se poštuju. Upravo tim pravilima onemogućen je svaki pojedinac (makar on bio i predsednik stranke) da odlučuje o svemu“, objašnjava Jaić za Danas.

Menjanju već zaključenog spisaka članova GO usprotivili su se i svi zaposleni u Sekretarijatu Demokratske stranke.

U njihovom saopštenju se navodi da su o pokušaju Lutovca da izmeni sastav članova GO obavestili sve članove Glavnog odbora, ali i da su im saopštili da će u nedelju sekretarijat, a ne neko drugi, verifikovati članove Glavnog odbora, kao što je to i do sada, u prethodnih 30 godina bio slučaj, u skladu sa Statutom DS i pravilima koja moraju da važe u Demokratskoj stranci.

U dopisu koji su potpisali svi zaposleni u DS naglašava se da su svi zaposleni u centrali Demokratske stranke više od decenije, neki i bezmalo trideset godina i podsećaju na to da su organizovali nebrojeno mnogo sednica GO i Skupština stranke…

Zaposleni u DS u upozoravaju na to da se u mandatu aktuelnog rukovodstva, sastav Glavnog odbora menja po potrebi, u zavisnosti od toga kolika je većina potrebna. Oni dodaju da su mnogi od njih radili i sa Zoranom Đinđićem, i da su upravo zbog toga dužni da kažu istinu i procedure vrate u okvire pravila i morala.

I Gorica Mojović, članica GO DS, ocenjuje da je najveći problem aktulenom predsedniku Lutovcu većina koja bi u nedelju trebalo da glasa.

„Mi više ne znamo ko su članovi Glavnog odbora, ko zakazuje sednicu. Ne znamo čak ni gde će sednica da se održi, jer imamo dopis Sekretarijata stranke da će sednica GO da se održi u opštini Stari grad, dok u dopisu sa privatnog mejla stoji da će sednica biti održana u Madlenianumu, u Zemunu. Lutovac je ostao bez većine, svi njegovi potpredsednici, osim Dragane Rakić i Dejana Nikolića su na drugoj strani. Ja sam glasala za Lutovca, i za SZS, za bojkot i nikakvih dilema tu nisam imala, ali šta se desilo posle? Da li iko u ove dve godine pamti šta je radila DS, kakve je akcije imala, gde je DS, gde je Lutovac. Da li iko pamti šta je predsednik DS radio, osim što je blagoslovio izlazak Saše Paunovića i Nebojše Zelenovica na lokalne izbore, dok se drugi zbog istih stvari teraju iz stranke“, kaže za Danas Gorica Mojović.

Dodaje da je u sredu uveče sasvim slučajno pozvala Sekretarijat stranke i da je čula da predsednik Lutovac pokušava da prekroji spisak pozvanih članova za sednicu Glavnog odbora, iako je tak spisak sastavljen još za 14. mart, za sednicu koja je odložena. Ona pojašnjava da to nije nova sednica da bi se pravio novi spisak, već ona koja je više puta odlagana.

Mojović kaže i da bi predsednik Lutovac morao da odgovori na mnoga pitanja, a jedno od najvažnijih je zašto je predsednik DS pre više od mesec dana uzeo pečat stranke.

„U istoriji stranaka nije se desilo da predsednik uzme pečat, stavi u džep i odnese. To su nedopustive stvari“, ističe Mojovićeva i dodaje da je zanimljivo da Lutovac iako je dve godine predsednik do pre neki dan nije znao koliko zaposlenih ima u stranci. Saznao je tek pre neki dan kada je na njihov zahtev razgovarao sa njima o njihovoj budućoj sudbini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari