Mojsilović potencijalno otklanjanje vojne neutralnosti 1Foto: Wikipedia

Postavljenje Milana Mojsilovića za načelnika Generalštaba Vojske Srbije pozdravljeno je u velikom delu stručne javnosti zbog iskustva i kvalifikacija, a deo ocenjuje da je to signal fleksibilnijeg stava Srbije prema saradnji sa NATO i potencijalno otklanjanje od politike vojne neutralnosti, prenosi portal EWB.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Katarina Đokić ističe da prethodno iskustvo Mojsilovića na mestu šefa vojnog predstavništva pri NATO deluje atraktivno za javnost, ali da neće uticati na odbrambenu i spoljnu politiku Srbije.

Načelnik Generalštaba po svojim nadležnostima nije neko ko formuliše politiku, „već samo komunicira potrebe Vojske ka Ministarstvu i odgovara za izvršavanje zadataka koje Ministarstvo formuliše“, ukazuje ona.

„Sam Mojsilović već je istakao u svojim izjavama da je na prvom mestu vojnik koji ispunjava zadatke. Mislim da je ovo više nego jasna poruka svima koji razmišljaju o tome u kojoj meri bi on mogao da ima upliv u politiku i približi Srbiju NATO“, rekla je Đokić.

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić ocenila je da Mojsilovića za novu funkciju preporučuje profil, biografija i znanje, a ne „implikacija da će on biti bolji partner Zapada“.

Ona je čestitala na ovom izboru i navela da je sama promena na čelu Generalštaba pozitivna, zato što je prethodni načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, kako je CEAS naveo u svojoj poslednjoj publikaciji, „duboko kompromitovan delovanjem jedinica pod njegovom komandom tokom rata na Kosovu“.

„Smena generala Dikovića je sama po sebi važna i dolazi u pravo vreme. Smatram da će imenovanje generala Mojsilovića pre svega ukloniti ‘čep’ koji trenutno postoji u komunikaciji sa SAD, navažnijom članicom Alijanse“, ocenila je Milić.

Milić je dodala da se imenovanje Mojsilovića može tumačiti kao signal da Srbija želi „otopljavanje“ odnosa sa Zapadom zbog podrške u rešavanju kosovskog pitanja.

„Svaki signal, retorika i percepcija u diplomatiji izuzetno važna“, rekla je Milić i dodala da vlasti u Srbiji u šalju sve više takvih signala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari