Mondolini: Srbija i Francuska odlučno okrenuti ka budućnosti 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Francuska i Srbija će nizom manifestacija zajednički obeležiti stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata, kako bi se odala počast velikoj istoriji i zajedničkim sećanjima ratnika koji su se borili rame uz rame, najavljeno je na konferenciji u Ambasadi Francuske, u prisustvu ministara Vulina i Đorđevića.

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni najavio je da upravo počela obnova Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu i da se očekuje da bude završena u ovoj godini jubileja, kao i da će ga otkriti neko od francuskih zvaničnika.

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je 11. novembra, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u Pariz šefove država svih zemalja koje su učestvovale u ratu, među kojima je i Aleksandar Vučić, najavio je Mondoloni.

Mondoloni je naglasio da Srbija i Francuska obeležavaju zajedničku prošlost, ali su odlučno okrenute budućnosti.

On je zahvalio ministru rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoranu Đorđeviću na pomoći, kao i ministru odbrane Aleksandru Vulinu koji je potpisao međunarodni sporazum kojim je omogućena restauracija Spomenika na Kalemegdanu.

Pored toga, biće organizovana putujuća izložba koja će obići gradove u Srbiji koji se nalaze na putu kojim se napredovalo posle proboja Solunskog fronta.

Mondoloni je zamolio medije da objave apel porodicama učesnika Prvog svetskog rata da im pozajme pisma, predmete, fotografije kako bi ilustrovali to francusko-srpsko bratstvo na Solunskom frontu.

Biće organizovan Francuski filmski karavan, a potom i niz komemorativnih ceremonija na francuskom vojnom groblju, kao i na Zejtinliku, rečeno je na konferenciji za novinare.

Vulin je istakao da Srbija nije zaboravila da je u Prvom svetskom ratu bila na istoj, boljoj strani, delila je iste vrednosti, nevolje i nadu sa Francuskom, a obe zemlje iskusile su isti zločin, proterivanja i okupaciju.

Srbija je ponosna na svoju istoriju i nikad neće dozvoliti njenu reviziju, rekao je Vulin i ponovio da je Srbija zahvalna Francuskoj na pomoći i podršci.

Čak i kada je politika pokušala da se umeša u osećaje naroda, oni se nisu promenili prema Francuskoj, rekao je Vulin.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Negovan Stanković rekao je da Srbija ima više od 6.000 ratnih memorijala, od kojih 625 u 42 zemlje, a Spomenik zahvalnosti Francuskoj je jedini koji nije spomenik sopstvenom narodu, vojsci ili pojedincu, već državi u znak zahvalnosti.

Stanković je najavio da će ceremonije obeležavanja proboja Solunskog fronta i završetka Prvog svetskog rata početi 20. oktobra i biće završene 1. decembra.

Vršilac dužnosti direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković rekla je da je zajedničkim angažovanjem vlada Srbije i Francuske počela obnova spomenika na Kalemegdanu.

Bronzana statua biće restaurirana na licu mesta, odnosno posebnim dizalicama biće spuštena na mesto u neposrednoj blizini spomenika, gde će je eksperti za bronzu restaurirati, najavila je ona.

Vučković je rekla da će postament, sa dva bareljefa „Sorbona“ i „Ratnici“, biti obnovljen i to tako da će brački kamen biti zamenjen italijanskim kamenom „karera bjanko“ tipa C.

Odlučili smo se za zamenu jer zbog atmosferskih uslova kod nas italijanski kamen je bolji, rekla je Vučković i najavila da se završetak obnove spomenika očekuje krajem avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari