Prema nezvaničnim najavama iz Brisela, šef kosovski diplomatije Hašim Tači trebalo bi da danas u razgovoru sa sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom zatraži ulazak Kosova u SE.

O članstvu u ovoj evropskoj instituciji odlučuje Komitet ministara sastavljen od šefova diplomatije 47 država članica, a na predlog Parlamentarne Skupštine SE.

Prema pisanju prištinskog dnevnika Tribuna, BIH je na sastanku Jadranske lige u Tirani odbacila predlog da Kosovo postane članica asocijacije SAD i regionalnih država sa ciljem promovisanja NATO integracija.

Dragan Jablanović, gradonačelnik opštine Leposavić u kosovskom sistemu lokalne samouprave negira za Danas spekulacije da će novi kosovski premijer Isa Mustafa uskoro posetiti ovu većinski srpsku opštinu na severu Kosova i Metohije. Jablanović objašnjava da kosovski zvaničnici ne mogu da obilaze srpske opštine bez saglasnosti opštinskih vlasti, koje se o tome konsultuju sa Beogradom. On tvrdi da je zbog neslaganja Beograda već više puta odbijena inicijativa Predsedništva Kosova da Atifete Jahjaga obiđe srpske opštine na severu KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari