Mustafa: Uskoro poslednja faza dijaloga 1

Mislim da je u ovim poslednjih nekoliko godina Tirana je vrlo proaktivna u korisnom smislu prema Albancima na jugu.

Nekoliko ministra u tamošnjoj vladi ne samo da imaju sluha, već su preduzeli konkretne korake, pre svega ministrica obrazovanja Besa Šahini, koja je imala i sastanak sa srpskim kolegom vezano za probleme obrazovanja u Preševskoj dolini – ocenjuje za Danas Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

Mustafa i navodi da je albanski šef diplomatije Gent Cakaj bio „ključni faktor da se dinimiziraju odnosi i postigne dogovor o zajedničkom nastupu albanskih političkih partija na predstojećim izborima u Srbiji“.

Prema onome što navodi naš sagovornik dijalog između Prištine i Beograd je u poslednjoj fazi pregovora, i biće obavezujući za obe strane. Politička situacija na Kosovi kao i u Srbiji jeste određujući izazovni faktor za obe strane, smatra on.

– Novi razgovor je neophodan između jednakih, a u cilju trajnog mira, a to znači da je svaka eventualna tema koja može biti predmet pregovora od spoljne granice, ustavni poredak, unutrašnja administrativno-teritorijalna regulacija, prirodni resursi i ekonomska imovina, prava manjina ratnim zločinima kao i  rasvetljavanju sudbine nestalih, zadatak za obe zemlje u dijalogu – navodi sagovornik Danasa.

Albanci iz tri opštine Preševske doline zatražili su da budu deo ovog dijaloga. Pre svega u skladu sa odlukom „Skupštine albanskih odbornika Preševa, Bujanovca i Medveđa“ kao aktuelno najveći političko neformalni organ. Mustafa podseća na stav ovog organa Albanaca koji je usvojio jula 2018. godine prema kome Albanci zatražili ne samo da budu predmet ovog dijaloga, već i aktivni učesnik, kako bi osigurali trajni mir i u ovom delu Balkana.

On navodi i da je najveći problem i dalje proces integracije Albanaca u javni i institucionalni život i to ocenjuje kao „korak unazad“, upozoravajući da je Albancima sa juga teško da se zaposle i na mestu naplatioca putarine, a kamoli da se negde drugde zaposle o čemu odlučuju neki drugi nivoi vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari