Na godišnjicu napada na Borka Stefanovića tribina opozicije u Kruševcu 1Borko Stefanović Foto: Medija centar beograd (arhivska fotografiaj)

Na godišnjicu napada na Borka Stefanovića potpredsednika Stranke slobode i pravde i stranačke aktiviste Bobana Jovanovića i Marka Dimića, 23. novembra, u kruševačkoj mesnoj zajednici Rasadnik, gde se napad i dogodio, biće održana tribina Saveza za Srbiju i Ujedinjene opozicije Kruševca.

To je najavljeno na njihovoj zajedničkoj konferenciji za novinare uz napomenu da je tribina početi u 14 časova i da će govoriti Stefanović, Jovanović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić. Biće prisutan lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, a očekuje se i prisustvo drugih lidera opozicije.

Portparolka kruševačkog Odbora Đilasove stranke Marija Ilić Paunović rekla je da se u Kruševcu od 2012, od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, dogodilo više napada na opozicione aktiviste i njihove stranačke prostorije, da su svi oni „završili bez sudskog epiloga“, kao i da su praćenja i zastrašivanja aktivista opozicije u Kruševcu prisutna i dalje.

„Zbog svega toga upućujemo oštru osudu svih napada na kadrove opozicije grada u proteklih osam godina i smatramo da je jedini generator za to nasilje Srpska napredna stranka, zajedno sa svojim medijskim propagandnim glasilima. Kritikujemo rad nadležnih institucija, koje nisu učinile ništa da zaštite građane i kazne odgovorne, iako su imena izvršilaca poznata javnosti i institucijama“ rekla je ona.

„Nismo, nećemo i ne možemo da zaboravimo ni helikopter, ni Savamalu, ni ubistvo Olivera Ivanovića, ni uzbunjvača Aleksandra Obradovića, ni Krušik, ni trgovinu oružjem, ni Stefanovića ni njegovog uvaženog oca, ni lažni doktorat Siniše Malog ni silne lažne diplome, ni Zorana Babića na rampi, ni Ivicu Dačića u koferčetu“ kazala je članica kruševačkog odbora Đilasove stranke Katarina Panić i dodala da će „sva nepočinstva ovog režima biti dovedena pred lice pravde i zakona.“

Poverenica kruševačkog Pokreta slobodnih građana Ksenija Bradarić Veljović rekla je da revolt zbog tog napada traje i danas, predstavnik pokreta Dosta je bilo u Kruševcu Novica Ilić je rekao da opozicija treba ljudima da objasni šta se ovde dešava i da može biti promene, dok je lider kruševačkog DSS-a i predstavnik pokreta Metla 2020 Saša Anđelković rekao da ga je sramota što je nekome, ko je kao gost došao u Kruševac, život bio ugrožen.

Za ovaj napad od 23. novembra 2018, kruševačko Više tužilaštvo je u martu 2019. godine podiglo optužnicu protiv Miloša Šaponjića, Marka Živkovića i Danijela Gmijovića, za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu na štetu Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, a za Šaponjića i za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Glavni pretres je, pred kruševačkim Višim sudom, održan 29. oktobra, kada su trojica optuženih ponovila da ne priznaju izvršenje krivičnog dela. Tada su saslušana i dvojica oštećenih, dok se saslušanje trećeg očekuje 3. decembra.

Nedelju dana nakon napada održan je protest opozicije i građana, najpre u Kruševcu, pod sloganom „Stop krvavim košuljama“ da bi ubrzo pod sloganom „Jedan od pet miliona“ počeo da se održava jednom nedeljno u mnogim gradovima i opštinama, a u Beogradu se i dalje organizuje svake subote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari