Najviši zvaničnici Kosova: SAD su naš strateški saveznik 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu, predsednik parlamenta Gljauk Konjufca, premijer Aljbin Kurti i zamenik ambasadora SAD-a Nikolas Džej Điakobi odali su počast i položili venac na spomen ploču „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada u SAD-u ocenivši da su SAD strateški saverznik Kosova.

Predsednica Osmani Sadriu je tom prilikom istakla da su Sjedinjene Države strateški i stalni saveznik Kosova.

„Danas smo sa njima, kao i u svakoj drugoj situaciji. Sećamo se žrtava 11. septembra i ponovo potvrđujemo da će većina proameričkih ljudi u svetu stajati uz SAD zajedno u borbi protiv terorizma, ali i deleći bol u danu kao što je ovaj. 11. septembar 2001, probudio je ljudsku savesti pozvao na mobilizaciju protiv zajedničkog zla, ali je i podsetnik da je međuljudska solidarnost u slučajevima poput ovog napada garancija za bolji svet i doprinos borbi ne samo protiv terorizma, već i za slobodu, mir i demokratiju u svetu“, rekla je predsednica Kosova.

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca rekao je da su teroristički napadi pre 20 godina u Njujorku bili napad na ceo slobodni svet i demokratske vrednosti i izazvali su jedinstveni međunarodni odgovor na ovo sve veće globalno zlo.

„Napadi 11. septembra 2001. šokirali su građane Kosova i čitav albanski narod, jer je uspostavljena snažna emocionalna veza prijateljstva naša dva naroda. Kosovo nastavlja da bude lojalan partner Sjedinjenih Država u svim njihovim međunarodnim angažmanima“, rekao je predsednik kosovskog parlamenta.

Premijer Aljbin Kurti istakao je da se na današnji dan odaje počast čitavoj američkoj naciji.

„Danas se obeležavamo 20. godišnjicu smrtonosnih napada koji su nas sve šokirali. Poštujemo, sa bolom i solidarnošću, porodice 2.977 nevinih žrtava i čitavu američku naciju“, rekao je premijer Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari