Nakon Vučića i Haradinaj i Makron potvrdili da neće biti sastanka u Parizu 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Kabinet predsednika Francuske Emanuela Makrona potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da neće biti održan sastanak u Parizu planiran za 1. jul.

Po saznanjima RSE, sastanak je već neko vreme skinut sa agende predsednika Makrona, ali je potvrda stigla tek danas.

Sastanak u Parizu koji je najavljen tokom sastanka u Berlinu krajem aprila, na kojem je trebalo da budu najviši predstavnici Srbije i Kosova, Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, trebalo je da bude 1. jula.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas u Kosovu Polju rekao da neće biti održan samita u Parizu koji je bio planiran za 1. jul.

Govoreći članovima svoje stranke Haradinaj nije dao više detalja zbog ćega neće biti sastanka u Parizu, ali je juče kazao da „ako pripreme idu dobro, sigurno će se održati, ali, ako pripreme ne budu završene može, se desiti da će se odložiti“.

Po njegovim rečima, na Kosovu postoji koordinacija zvaničnika koji će otići u Pariz i, kako je rekao, on se stara o tome.

Haradinaj je govorio i o sastanku delegacija Kosova i Srbije za tehnički dijalog, održanom pre nekoliko dana u Berlinu i rekao da to „nije bio nikakav tajni sastanak“, jer ga je sazvao kabinet nemačke kancelarke Angele Merkel.

„Bilo je sastanka delegacija za tehnički dijalog. O tome sam informisao koalicione partnere i međunarodne predstavnike (na Kosovu). Ne može biti tajni sastanak kada ga saziva kabinet kancelarke Merkel“, kazao je Haradinaj.

Kosovsku delegaciju je u Berlinu predvodio šef kabineta premijera Kosova Seljim Seljimi, a srpsku direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Haradinaj je danas još najavio da će otputovati za Pariz, ali da bi se založio za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio u Minsku da neće biti sastanka u Parizu, a odlaganje tog sastanka je objavio nemački servis vesti „Dojče vele“ na osnovu potvrde koju je dobio od press-službe Vlade Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari