Naprednjaci od severa do juga već "otpisali" Stefanovića 1Foto: FoNet/ Filip Stevanović

Srpska napredna stranka trenutno ima preko stotinu opštinskih odbora i očekuje se da se „apsolutna većina“ njih, ako ne i „svi do jednog“ izjasne za to da ministar odbrane Nebojša Stefanović bude smenjen sa svih stranačkih i državnih funkcija, saznaje Danas nezvanično od izvora bliskog naprednjacima.

Kako objašnjava naš sagovornik, oni koji predvode stranku „na lokalu“ širom Srbije, „od severa do juga zemlje“, „uglavnom su već „održali sednice na kojima je Stefanovićev rad ocenjen negativno, a rok za dostavljanje „svih zapisnika“ sa takvih sastanaka „mesnih, gradskih i okružnih odbora“ Izvršnom odboru SNS je kraj ove sedmice.

„SNS ima odbore u svakoj opštini u centralnoj Srbiji i Vojvodini, a i na Kosovu, osim tamošnjih opština u kojima ne žive Srbi. Takođe, mesni odbori postoje u maltene svakom selu u kojem živi više od sto ljudi, a i u selima gde nije osnovan mesni odbor postoji poverenik naprednjaka. Ako se uzme u obzir podatak da u Srbiji ima preko stotinu opština, i tridesetak gradova, te više od 4.000 sela, to je ogromna politička mašinerija. Većina odbora se već izjasnila o smeni Stefanovića, i ne treba očekivati da će neko od naprednjaka na lokalu reći nešto pozitivno o njemu“, precizira naš izvor koji dodaje da „ima i onih koji smatraju da se o Stefanoviću preoštro sudi, ali teško je očekivati da će bilo ko stati u njegovu odbranu jer su vi svesni da bi bili doživljeni kao nelojalni vrhu stranke, odnosno predsedniku Aleksandru Vučiću.

Naprednjaci od severa do juga već "otpisali" Stefanovića 2

Podsetimo, krajem prošle sedmice prvi se za smenu Stefanovića sa mesta šefa Odbora SNS u Beogradu založio funkcioner te partije Vladimir Đukanović, i to putem društvenih mreža.

Potom su narednih dana usledile brojne zvanične i nezvanične informacije da odbori širom države zastupaju isti stav, uključujući rukovodstva naprednjaka u Čačku, Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Leskovcu, Medveđi, Bujanovcu, Užicu, te sve odbore na Kosovu…

Kao glavni razlog za takav potez navođena je konstatacija da Nebojša Stefanović, dok je bio ministar policije, nije sprečio aktivnosti kriminalnih grupa, uperene protiv bezbednosti predsednika Vučića.

Stefanović je prekjuče, posle višednevnog ćutanja, javno demantovao oštre optužbe koje mu se stavljaju na teret već mesecima, ističući da je „u svojoj karijeri radio u skladu sa zakonom“ i da „nikada nije učestvovao u bilo kakvim aktivnostima koje bi ugrozile predsednika Aleksandra Vučića ili članove njegove porodice“.

On nije želeo da direktno odgovori na pitanje da li će podneti ostavku, već je kazao da će se „pre bilo kakve odluke konsultovati unutar stranke“.

Komentarišući način na koji je ministar odbrane i visoki funkcioner SNS demantovao teške optužbe, Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke i profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, kaže za Danas: „Nisam očekivao da će taj čovek pokazati ni minimum dostojanstva u svojoj odbrani. Međutim, kada je očigledno da svi tabloidni napadi na Stefanovića dolaze od Vučića, da mu svi odbori izglasavaju nepoverenje po Vučićevom nalogu, kada je svakom ko išta zna o političkoj situaciji u Srbiji jasno ko u političkom smislu „lomi kičmu“ – pomislio sam da bi Nebojša iz Beograda pokazao veći nivo integriteta nego što ga ima kišna glista“.

Naš sagovornik objašnjava: „Poverovao sam na trenutak da će podneti ostavku i osuditi linč protiv njega. Ništa se nije dogodilo. Stefanović i dalje u nebo uzdiže svog vođu, verujući da će mu ovaj oprostiti što ga je tukao.“

– Nebojša iz Beograda je i u ovoj situaciji dokazao da mu izvanredno stoji nadimak po kome ga prepoznaje Srbija, zaključuje Pajtić.

Govoreći na istu temu, Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, koji je prvi javno govorio o „aferi Jovanjica“, konstatuje za naš list: „Stefanović sasvim sigurno zna mnogo o Vučićevim prljavim poslovima i da on sam takođe nije umešan u to verovatno bi časnije izašao iz SNS, ovako će od njega napraviti krpu.“

– SNS je interesna grupa ustrojena po mafijaškim principima, sve odluke donosi isključivo jedan čovek, a on je odlučio da očisti one za koje smatra da mu nisu više lojalni. Stefanoviću ostaje samo da pokuša da taj proces prođe najbezbolnije po njega, smatra Aleksić.

Brnabić: Odluku donose stranački organi

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da će se o pozicijama Nebojše Stefanovića, Zlatibora Lončara i Marije Obradović „raspravljati u organima SNS“, a da ona „kao premijerka nikada u javnosti nije komentarisala rad svojih ministara niti će to početi od danas“, preneo je RTS na svom portalu. Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara da li su odluke iz lokalnih odbora SNS-a signal za nju da u Vladi treba da se bavi pozicijama ministara Stefanovića, Lončara i Obradović, kazala da na to može da odgovori samo kao član stranke. „To su stvari o kojima će biti diskusije u stranačkim organima, Izvršnom odboru i Predsedništvu SNS. Kao predsednica vlade tu sam da vodim vladu, a sve stvari koje se tiču stranke ostavljam za stranačke organe“, rekla je Brnabić nakon predaje donacije pčelarskog udruženje NURDOR-u i pedijatrijskim ustanovama u Srbiji, javio je RTS. Ona je dodala da „sve što ima da kaže ministrima govori na sednicama Vlade ili ministrima u četiri oka“ i da će „tako nastaviti“ jer se, kako kaže, „pokazalo da to daje rezultate“. Podsetimo, o radu ministra zdravlja Zlatibora Lončara negativno se izjasnio odbor naprednjaka u Nišu, a tvrdi se da isti stav o ministarki državne uprave i lokalne samouprave Mariji Obradović zastupaju somborski naprednjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari