Moguće je da će Stefanović ponuditi ostavku 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Način na koji Nebojša Stefanović demantuje najoštrije optužbe koje mu se stavljaju na teret pokazuje da se on verovatno dogovorio o mirnoj smeni sa predsednikom Srbije i liderom SNS Aleksandrom Vućićem, kaže za Danas izvor blizak naprednjacima, komentarišući jučerašnje izjave bivšeg ministra unutrašnjih poslova i člana Predsedništva Srpske napredne stranke da je u „svojoj karijeri radio u skladu sa zakonom i da nikada nije učestvovao u bilo kakvim aktivnostima koje bi ugrozile predsednika Vučića ili članove njegove porodice“.

Naš sagovornik ističe da „u stranci ne bi bili iznenađeni kada bi narednih dana, pre zasedanja Glavnog odbora“ zakazanog za 29. maj Stefanović javno ponudio ostavku na funkcije u stranci i u Vladi.

„Stefanović je već nudio ostavku sa mesta ministra policije, 2018, nakon incidenta u Lučanima, koja je odbijena. Moguće je da će to ponovo učiniti, naročito imajući u vidu činjenicu da brojni odbori naprednjaka javno pozivaju da se on razreši sa svih pozicija“, objašnjava sagovornik upućen u aktuelni unutarstranački obračun.

Podsetimo, u decembru pomenute godine, opozicija je tokom izbora u Lučanima upala u policijsku stanicu i raspravljala se sa tadašnjom državnom sekretarkom Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanom Hrkalović, i smatralo se da je Hrkalović tada umnogome prekoračila svoje dužnosti načinom na koji se prepirala sa političkim protivnicima SNS.

U međuvremenu je Hrkalović dovedena u vezu sa prisluškivanjem Vučića i članova njegove porodice, a predsednik Srbije je javno priznao da o njoj nema dobro mišljenje.

Spremnost da se povuče sa funkcija Stefanović je iskazao i u januaru 2020, u jeku afera Jovanjica i Krušik, ujedno negirajući sukobe sa Vučićem.

On je tada poručio: „Nema apsolutno nikakvog sukoba. Više puta sam to rekao – Aleksandar Vučić samo treba da okrene telefon i zatraži moju ostavku, imao bi je odmah.“

S druge strane, aktuelni ministar odbrane nije ponudio ostavku sa te funkcije početkom ove godine, nakon obelodanjivanja monstruoznih aktivnosti kriminalnog klana Veljka Belikovuka, iako se naširoko tvrdilo da dok je bio ministar unutrašnjih poslova nije učinio ništa da stane na put takvim grupama, koje su navodno „radile o glavi“ i predsedniku države, između ostalog i time što su ga prisluškivale.

Govoreći o dosadašnjem ponašanju Stefanovića i optužbama koje su protiv njega izrečene, Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, navodi za Danas: „Mislim da bi tako tako ozbiljne optužbe koje jasno ukazuju na zloupotrebu položaja i imaju elemente državnog udara trebalo da proveri nezavisan sud, nakon pokretanja postupka od strane tužilaštva.“

– Ovde se pokazuje tendencija da jedna politička stranka odlučuje o nečijoj krivičnopravnoj odgovornosti, prateći signale i tumačeći volju vrhovnog božanstva. I nije ovde pitanje da li će Nebojša Stefanović odgovorati za kršenje zakona, njemu se sudi, jer je izgubio milost vrhovnog stranačkog božanstva. Ne sudi se ovde mafiji što je mafija, nego zato što je otkazala poslušnost, konstatuje Manojlović. Kako su preneli mediji, Stefanović je izjavio i sledeće: „Da li sam pravio greške u svom radu? Sigurno. Za svoje greške sam uvek spreman da odgovaram. Ali, da budem u fotelji večito – niti mi pada na pamet, niti je to za mene prioritet.“ Takav komentar dao je na beogradskom aerodromu, gde je zajedno sa kineskom ambasadorkom Čen Bo i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom dočekao novi kontingent vakcine iz Kine protiv korona virusa, odgovarajući na pitanje novinara da li će podneti ostavku budući da se odbori SNS širom Srbije izjašnjavaju tražeći njegovu smenu sa svih funkcija, uključujući povlačenje sa mesta šefa beogradskih naprednjaka. Stefanović je istakao da će se „pre bilo kakve odluke konsultovati unutar stranke“.

– Pre svega sa predsednikom, čije poverenje imam da obavljam ovu funkciju, što je on više puta rekao. Kada budemo tu odluku doneli, bilo kakva ona bila, ja ću je saopštiti javno, istakao je Stefanović.

Vučić: Biće uhapšen ako me je prisluškivao

Predsednik Srbije je preksinoć iz Praga za TV Pink poručio da Stefanović treba da bude uhapšen ukoliko je tačna tvrdnja da je učestvovao u njegovom prisluškivanju. „To bi bio zločin da je radio, ja sam siguran da nije, inače ne bih razgovarao s njim. To bi bio zločin da prijateljima radite takvu stvar, to je državni udar. Problem je u tome što ti ljudi misle da je sitnica, jer kod njih prijateljstvo i zakoni ne postoje. Njih samo mržnja interesuje i to je jedino što mogu da ponude ljudima“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari