Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u julu, strane da odluče o predstavnicima 1Foto: Valdrin Xhemaj Koca_Sulejmanovic/Epa

Evropska unija i dalje planira nastavak dijaloga Beoograda i Prištine u julu, a na stranama je da odluče ko će ih predstavljati u razgovorima, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

Kako je preneo RTS, Stano je na pitanje da li će optužnica Specijalnog tužilaštva protiv Hašima Tačija uticati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, rekao da je EU odlučna da nastavi svoju ulogu posrednika u dijalogu, ali da neće diktirati ko će biti sagovornici i partneri.

„Na vlastima u Beogradu i Prištini je da odrede ko će biti sagovornici EU u okviru dijaloga“, rekao je Stano.

Stano je naglasio da ja EU odlučna da u julu organizuje sastanak u okviru dijaloga, što su obe strane ranije potvrdile u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

„Ako dođe do nekih pomeranja datuma u odnosu na prvobitni plan, biće utvrđen neki novi datum, jer ne postoji alternativa nastavku dijaloga. Nije važno da li će se on desiti 1, 10. ili 30. jula – važno je da će se desiti, ako su obe strane ozbiljne u pogledu nastavka evropskog puta“, zaključio je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari