Nastavak vanredne sednice Skupštine Kosova sutra 1Foto: N1

Vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o rezoluciji o dijalogu sa Srbijom završena je večeras bez glasanja, a biće nastavljena sutra.

Prvi put su sednici na kojoj se razgovaralo o toj temi prisustvovali poslanici iz vodećih opozicionih stranaka, koji su tražili da se predsedniku Kosova Hašimu Tačiju zabrani da u dijalogu sa Srbijom razgovara o podeli teritorije ili korekciji granice.

Zalaganje Tačija za uključenje ideje o razmeni teritorija u dijalog sa Srbijom je protiv Ustava, a samim tim i protiv građana Kosova, izjavio je šef poslaničke grupe LDK Avdulah Hoti, preneo je Kossev.

On je istakao da je zalaganje za tu ideju dovelo do ogromnog nezadovoljstva građana. “Razmena teritorija nije rezultat promene politike naših partnera, već je to ideja Moskve i Beograda kako bi sprečili konsolidaciju kosovske državnosti,“ istakao je Hoti.

On je ocenio da se Tači ponaša kao apsolutni monarh, zbog čega mu treba zabraniti da učestvuje u dijalogu sa Srbijom. Šef poslaničke grupe Samoopredeljenje Glauk Konjufca ocenio je da se Tači ponaša kao četvrta grana vlasti.

Najveća šteta koju je kosovski predsednik napravio tokom mandata za Konjufcu je nametanje termina postizanja konačnog sporazuma. Sa Srbijom je sve okončano 2008. godine i nema drugog konačnog sporazuma, poručio je Konjfuca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari