Nastavljen dijalog Beograda i Prištine 1Foto: Bojan Cvejić

Posle 14 meseci zastoja, u Briselu je danas nastavljen dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou, uz posredstvo Evropske unije.

Predviđeno je da ova runda traje dva dana i da se razgovara o sprovođenju sporazuma postignutih do sada u dijalogu, javlja Radio slobodna Evropa. Delegacije su jutros obavile odvojene bilateralne konsultacije sa predstavnicima Evropske unije, potom u 11h, počele zajednički sastanak.

Na sastanku će danas na dnevnom redu biti rasprava o integrisanoj kontroli granica, slobodi kretanja i pravosuđa, dok će sutra delegacije razgovarati o Zajednici srpskih opština, energetici i Ibarskom mostu.

Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, dok je na čelu delegacije Prištine glavni pregovarač Avni Arifi.

U delegaciji Beograda, pored predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, biće i predstavnici nadležnih ministarstava i institucija po navedenim temama, javlja RTS.

Prethodni sastanak delegacija Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, koji je bio zakazan za 16. januar, otkazan je zbog ubistva jednog od lidera kosovskih Srba, Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Iz delegacije Beograda kažu da će na današnjem sastanku tražiti i informacije o tome dokle se stiglo sa istragom o ubistvu Ivanovića. Istovremeno, iz prištinske delegacije najavljuju „novi nacrt“ sporazuma o formiraju Zajednice srpskih opština, navodi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari