Nedostižan zajednički nastup 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica; Foto: FoNet/ Marija Đoković; Foto: FoNet/ Marija Đoković

Opozicija će teško doći do zajedničkih zahteva i jedinstvenog dokumenta kada dijalog bude počeo, i za očekivati je da će vlast prihvatiti samo minimalno na šta bude primorana pod pritiskom spolja.

Nakon što su SSP-DS-PSG prve napisale svoju platformu i poslale je ostalim opozicionim igračima, prve su na zajednički sastanak pozvale Nova stranka i SDS sa ciljem da se u dijalogu nastupi sa jedinstvenom platformom i pokaže ozbiljnost i odgovornost pred glasačima i simpatizerima, ali i sposobnost dogovora i kreiranja zajedničkih zahteva.

Ipak, prema pisanju medija na sastanak danas neće doći predstavnici SSP Dragana Đilasa, DS Zorana Lutovca i PSG Pavla Grbovića, jer su „Nova i SDS pre sastanka obavestile javnost“ i njihovu platformu komentarisale preko medija, a ne kao Dveri, Zajedno za Srbiju i Ne davimo Beograd u internim prepiskama.

Aris Movsesijan, predsednik Nove, za Danas kaže da će, bez obzira na to, na sastanku biti reči o platformi SSP-DS-PSG.

– Razgovaraćemo o svim predlozima. Više organizacija je poslalo svoje predloge i mogu da konstatujem da su svi na sličnom tragu jer prepoznaju probleme medijskih sloboda, pritiske na birače i zloupotrebe javnih resursa. Dakle, cilj je isti, a to su slobodni i pošteni izbori. Siguran sam da će se na kraju pronaći kompromis između ponuđenih platformi – kaže Movsesijan.

A iz SDS žale zbog odbijanja njihovog poziva.

„Smatramo da nema razloga za netransparentnost u vezi sa pozivom na zajednički sastanak i da je okupljanje opozicije pozitivna vest, a ne tema koju bi trebalo kriti od javnosti“, navode u SDS.

Oni ocenjuju da je prilično kontradiktorno da je problem što su mediji obavešteni o sastanku opozicije, a nije problem što predlog SSP-DS-PSG uveliko predstavljaju i diskutuju u medijima.

Kako konstatuju, ove partije ne pokazuju volju za dogovorom i jedinstvenim delovanjem opozicije u borbi protiv zajedničkog protivnika i za zajednički cilj.

Kako sada stvari stoje, verovatne su tri platforme, jedna SSP-DS-PSG, druga je platforme koju su na osnovu mera nevladine organizacije CRTA najavile Nova stranka, Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, DSS, inicijativa Ne davimo Beograd, Zelena stranka, udruženje 1 od 5 miliona, Marko Bastać ispred KLIP-a i Lokalni front. Moguće da će u dijalog ući još partija sa svojim pojedinačnim predlozima.

Treća je platforma na kojoj radi udruženje Skupština slobodne Srbije, na koju su svoje komentare dale i Narodna stranka Vuka Jeremića i Dveri Boška Obradovića, a koje su takođe napisale svoje dokumente sa izbornim uslovima.

Dveri su saopštile da se više neće odazivati na sastanke koji budu najavljivani u medijima, dok Narodna stranka principijelno ne sarađuje sa partijama koje su izašle na prošle izbore. Prema ranijim najavama, ove nedelje bi trebalo da bude održan sastanak Skupštine slobodne Srbije sa bojkot opozicijom.

Dušan Spasojević, docent na FPN, komentarišući ovu situaciju među opozicijom u radu na platformama, kaže da je to logična posledica svega što smo gledali prethodne tri godine, velika podeljenost po različitim linijama gde je prostor za saradnju sužen te je teško doći do zajedničkih platformi.

– Tome doprinosi i činjenica da ne znamo kada su pregovori i u kom formatu, pa partije osećaju da imaju još vremena i da još mogu da lagodno iznose svoje ideje. Zbunjuje me zašto svi imaju potrebu da krenu od nule a da se ne oslone na ono što je do sada urađeno kroz preporuke Crte, OEBS-a ili stručnog tima 1 od 5 miliona. Čini mi se da je ovo malo i priprema za kampanju, poziconiranje i borba za prvog među jednakima – navodi on.

Na pitanje hoće li se redovi zgusnuti i postići dogovor o jednoj platformi kada se bude znalo kada počinje dijalog, on kaže da će se teško doći do jednog dokumenta.

– Kada budemo znali plan i okvir pregovora, možda će se stvari malo konsolidovati. Ali teško. Podele koje su nastale oko bojkota i drugih pitanja će se teško premostiti. Jedino se mogu premostiti ako jedan od aktera poraste toliko da bude veći od ostalih koji bi ga na neki način priznali za lidera. Sve dok su u okvirima dva, tri ili četiri odsto to se neće desiti. Uz to, provučićevski mediji će podsticati razlike a pregovori će biti takvi da će svi biti pozvani kako bi opozicioni šum bio što jači – zaključuje Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari