Neizvesna naredna runda dijaloga o izbornim uslovima 1Foto: BETAPHOTO/ PREDSEDNISTVO SRBIJE/ DIMITRIJE GOLL

Delegacija Evropskog parlamenta, u kojoj su predstavnici Evropske narodne stranke (EPP), uključujući izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika i šefa Spoljnopolitičkog odbora Dejvida Mekalistera, sastaće se danas (utorak) sa predstavnicima opozicije.

EPP je, podsetimo, vodeća po snazi grupa u Evropskom parlamentu.

Kako Danas nezvanično saznaje, na sastanak sa evroposlanicima pozvani su, između ostalog, Savez za Srbiju i Pokret slobodnih građana.

Pojedini izvori kažu da će jedna od glavnih tema sastanaka biti dijalog vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova, u kojem posreduje Evropski parlament, a koji SZS bojkotuje. Naši sagovornici tvrde da dosadašnji tok tih razgovora „nije u skladu sa planovima EP“, s obzirom da „nisu načinjeni nikakvi suštinski pomaci“, ističući da postoji mogućnost da naredna runda dijaloga, planirana za 12. i 13. decembar u Narodnoj skupštini, ne bude održana. Prema tvrdnjama briselskih diplomata, „naročito zabrinjava podatak da nije učinjeno ništa da se unapredi medijska situacija u Srbiji“, što je jedan od zahteva opozicije.

Predstavnik poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber izjavio je nakon jučerašnjeg susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je „naša poruka iz EPP glasi da je Srbija veliki prijatelj, i učinićemo sve što možemo da joj damo kredibilnu evropsku perspektivu“.

– Predsednik Vučić je spreman da približi Srbiju EU, da ona postane članica, to je najvažniji cilj, ali mislimo da su modernizacija zemlje, borba protiv korupcije, sloboda medija, vladavina prava, nezavisnost institucija, ideje koje delimo… Vidim spremnost da se svi koraci sprovedu, ukazao je Veber, prenosi FoNet.

Član EP je takođe istakao da su „predstavnici EPP ovde da pokažu da je evropska perspektiva za region jasan, očigledan i ključan element za budućnost“. On je napomenuo da EPP „smatra istorijskom greškom odluku da se ne otvore pregovori o članstvu u EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom“.

Veber je izrazio zadovoljstvo „što se Srbija dobro ekonomski razvija“. Kako je konstatovao: „Nama političarima najvažnije je da ispunimo očekivanja kada je reč o boljim uslovima za život građana“.

Predsednik Srbije rekao je da je sa sagovornicima iz EP razgovarao „o svim važnim temama – od Kosova do ekonomske situacije u zemlji“.

– Pohvalio sam se ekonomskim napretkom Srbije… Imaćemo i veći rast od prognoziranog ove godine – gotovo 3,9, možda i četiri odsto… Ono u čemu imamo mnogo problema i gde ne znamo kako će stvari teći u budućnosti, a težimo kompromisu, jeste Kosovo, naglasio je Vučić. On je naveo da su teme razgovora bile i „stanje ljudskih prava, demokratije, medijskih sloboda u Srbiji, i ja sam bio kritičan prema sebi, nama, i razumeo dobro i određene primedbe naših gostiju i ukazao na to šta stvarno mislim, iznoseći stavove koje inače govorim u javnosti“.

Vučić tvrdi da će biti „stvoren najbolji ambijent za izbore u Srbiji, bolji nego 2012, kada mi kao opozicija nismo imali prilika ni u jednom mediju da se pojavimo“.

Politička procena EU

Predsednik Srbije je poručio da je Srbija pripremila četiri pregovaračka poglavlja sa EU, ali „ne znam da li će EU otvoriti jedno, možda nijedno poglavlje, možda nekada i dva“…“Mi smo svoj posao uradili, ali nije sve na nama… EU donosi političku procenu i odluku da li će i koliko poglavlja, i kojom brzinom otvarati u pregovorima sa našom zemljom“, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari