"Nema suštinske razlike između naprednjaka i socijaldemokrata" 1

Razvoj događaja u kojem se opozicija pakuje u kolone po uzoru na Evropski parlament, a da Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa okosnica socijaldemokratskog bloka, za predstavnike Partije radikalne levice, mogao se predvideti i predstavlja loše rešenje za građane Srbije.

Za predstavnike Nove komunističke partije Jugoslavije, ideja o udruživanju tzv. socijaldemokratske kolone pod pokroviteljstvom PES, neće naići na bilo kakvo oduševljenje radničke klase.

Sagovornici Danasa iz ove dve levičarke stranačke organizacije ne vide u političarima koji su iz PES pozvani na jedinstvo, a ranije su bili okupljeni u Demokratskoj stranci – Draganu Đilasu, Borisu Tadiću i Zoranu Lutovcu – suštinski nikakvu razliku u odnosu na aktuelni režim Aleksandra Vučića, jer su, kako kažu, učestvovali u pljačkaškoj privatizaciji, bili profiteri tranzicije, a veliki broj aktuelnih nosioca funkcija iz SNS, potekao je upravo iz DS.

– Samo bih napomenula da smo ovakav razvoj događaja predvideli – u skorašnjem intervjuu za hrvatske Novosti član Predsedništva PRL Ivan Velisavljević je komentarisao da se opozicija pakuje u kolone po uzoru na Evropski parlament, a da je Đilasova SSP okosnica “socijaldemokratskog bloka”. Vidim nekoliko problema u ovom pristupu. Tu se najpre pokazuje potpuna nemoć, ali i neinventivnost onoga što zovemo opozicijom. S jedne strane, oni, kao ni vlast, iskreno ne veruju u demokratiju, u onom smislu da je narod sposoban i da treba da odlučuje o svojoj sudbini. Razlika je u tome što, za razliku od vlasti koja koristi puku silu i prinudu, opozicija rešenje konstantno traži u nekakvom evropskom tutorstvu ili slepom kopiranju evropskih modela. Nevolja s time, čak i ako se ostave po strani problematične etičke i ideološke implikacije, je što prosto – ne radi – kaže za Danas Milena Repajić, članica Predsedništva Partije radikalne levice.

Drugi ozbiljan problem, dodaje ona, je što pomenute stranke, kao i stranka iz koje su potekle, teško mogu čak i deklarativno da se nazovu “socijaldemokratskim”.

– Niko se tu nije odrekao ili osudio zločine privatizacije, ne postoji ni minimum kritičkog osvrta prema 12 godina vlasti DS na različitim nivoima. Goran Vesić nije potekao iz Vučićeve mračne radikalske prošlosti, on je, kao i Siniša Mali i mnogi drugi, kadar DS. Nema te floskule iz programa ili afilijacije Evropskog parlamenta koja će bez određenja prema tim važnim pitanjima biti dovoljna da se narod ubedi da su oni socijaldemokrate koje nude nešto kvalitativno drugačije od Vučića i Šapića – jer ne nude. Oni su jednako sprovodioci neoliberalnih politika kao i SNS, samo što je iz perspektive EU na koju uporno pokušavaju da se oslone, SNS u tome daleko efikasnija – zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, indirektnu potvrdu pisanja medija da PES želi „koaliciju snažnih pro-EU socijal-liberalnih stranaka“, odnosno da Knut Flekenštajn, nemački socijaldemokrata i jedan od posrednika EP u međustranačkom dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji, mesecima unazad propagira ideju da na sledećim izborima zajedno nastupe stranke koje vode Dragan Đilas, Boris Tadić i Zoran Lutovac – Danas je dobio u samom PES.

– Ideja o udruživanju tzv. socijaldemokratske kolone pod pokroviteljstvom PES, čiji je istaknuti zastupnik svojevremeno bio nama dobro poznati Havijer Solana, nije naišla, i neće naići na bilo kakvo oduševljenje radničke klase u Srbiji. Nema tu nikakve suštinske razliku u odnosu na režim Aleksandra Vučića. Zar iko može i da pomisli da će partije predvođene političarima koji su zaslužni za pljačkašku privatizaciju, za frapantno srozavanje prava radnog čoveka, nehumane uslove rada, pomeranje starosnog praga za odlazak u penziju, za jedan od najgrđih i najnepravednijih zakona o radu u Evropi, kao i za jedna od najgorih i najdiskriminatoriskijih izbornih zakona kojim se de facto sprečava da partije radničke klase uopšte izađu na birališta, zar iko može i da pomisli da će oni svoj fokus staviti interese i prava radnog čoveka u Srbiji? To zvuči u najmanju ruku smešno – ocenjuje za Danas Aleksandar Banjanac, generalni sekretar Nove komunističke partije Jugoslavije.

S druge strane, napominje on, te partije i ta retorika kojom će se one u ovom kontekstu služiti, oličavaju u punom smislu rezervnu snagu kapitala.

– Jednom kada kapaciteti ove vlasti budu istrošeni, a mi već sad vidimo ozbiljne lomove, tu je rezervna snaga sa drugačijom retorikom ali jednako lažljivom i nesrećnom po radnog čoveka. Jedino rešenje je u potpuno novim opcijama, novim vidovima borbe, kroz udruživanje u širok narodni front svih obespravljenih u Srbiji. Samo to može biti zalog obaranja vlasti ovih sadašnjih i sprečavanja povratka na vlast onih bivših – zaključuje sagovornik Danasa.

Kako je Danas već izvestio, i Dragan Đilas i Boris Tadić i Zoran Lutovac demantovali su da su sa predstavnicima PES razgovarali o predizbornoj koaliciji, izražavajući prilično međusobno neraspoloženje i nemogućnost da do takve saradnje uopšte i dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari