Nemački list: Srbija naočigled EU postaje mostobran Kine 1Vučić i Si Đinping Foto: EPA/KENZABURO FUKUHARA (arhiva)

Srbija se naočigled EU, korak po korak pretvara u mostobran Kine, na ulicama Beograda čak patroliraju kineski policajci, piše nemački Cajt.

List ocenjuje da apel za pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića kineskom predsedniku Si Đinpingu nije bio samo gest potčinjavanja, već i najava kopernikanskog obrta u spoljnoj politici Srbije. Dodaje se kako postoji opasnost da tim putem krenu i druge države na Zapadnom Balkanu.

Nemački dnevnik podseća da je predsednik Srbije nedavno, zbog ograničenja u izvozu medicinske zaštitne opreme iz EU, pred novinarima besno izjavio kako „evropska solidarnost ne postoji“, da je to „samo lepa bajka“ i da Srbiji sada mogu da pomognu samo Kina i njen predsednik Si Đinping, koga je nazvao „prijateljem i bratom“ Srbije.

To je signal da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, okreće leđa Evropi i usmerava se ka se njenom geopolitičkom konkurentu Kini. Vučić se više ne uzdaje u Evropu, već u Kinu, piše Cajt.

List ocenjuje da je Srbija poslednjih godina intenzivirala odnose sa Kinom, kupovala sofisticirano kinesko oružje i sistem pametnog nadzora od kineske kompanije Huavej.

„Srbija se, naočigled EU korak po korak pretvara u mostobran Kine. Na ulicama Beograda čak patroliraju kineski policajci”, piše nemački list. Vučić jako dobro zna da je u Srbiji, ali i na celom Zapadnom Balkanu, razočaranje u EU veliko, piše list.

“Mnogi ljudi u tom regionu imaju, s pravom, osećaj da su Evropskoj uniji potrebni samo kao jeftina radna snaga. Ulazak u EU, koji im se svako malo stavlja pred nos, doživljavaju kao iluziju“, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje nemačkog lista Cajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari