Nemački ministar: Borba porotiv korupcije orijentir za priključenje EU 1Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer koji danas boravi u Beogradu, izjavio je da za zemlje zapadnog Balkana, kao i za Evropsku uniju (EU), perspektiva priključenja predstavlja izuzetnu priliku koju moraju da iskoriste obe strane.

„Stoga sam razočaran zbog odluke Evropskog saveta u pogledu Severne Makedonije i Albanije. U interesu je svih nas da celokupan zapadni Balkan bude uključen u EU“, rekao je Altmajer za list Politika.

On je dodao da su neka od ključnih pitanja procesa pristupanja nastavak pomirenja zemalja Balkana i intenziviranje regionalne saradnje, i da Nemačka te teme podstiče u okviru Berlinskog procesa.

„Proces proširenja EU ubuduće će se u još većoj meri orijentisati prema faktičnom napretku u oblastima borbe protiv kriminala i borbe protiv korupcije“, naglasio je Altmajer i dodao da razgovori o priključenju obuhvataju i oblast dobre vladavine.

Nemački ministar ekonomije koji će se danas sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao je da Srbija ostvaruje snažan napredak u oblastima privrede i izgradnje pravne države.

Vučić je, povodom susreta sa Altmarejom, sinoć rakao da će ponovo pokušati da dovede Folksvagen u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari