Nenad Prokić: Vučić treba da se čuva palanačkog preokreta 1Foto: FoNet/ Zoran Jovanović

Nepovratna je šteta za Srbiju što su, dok je Konstantinović dolazio na čelo Beogradskog kruga i branio sve njene komšije preko plota, Vučić i njegovi bili na sasvim drugoj strani ideograma i te komšije besomučno napadali.

To komentariše za Danas pisac Nenad Prokić, jedan od osnivača Beogradskog kruga, pozivanje na delo čuvenog filozofa Radomira Konstantinovića – Filozofija palanke – u autorskom tekstu predsednika Srbije o Kosovu, koji je objavljen pre nekoliko dana.

Nakon što je na severu Kosova veličao lik i delo diktatora Slobodana Miloševića, čiji su brojni generali vojske i policije osuđeni za ratne zločine na Kosovu, Aleksandar Vučić je odmah potom napisao tekst u kojem primećuje da su Srbija i Balkan reagovali na njegovu posetu Kosovu, na isti način. „Onaj koji je Konstantinović, u „Filozofiji palanke“, na koju se svi pozivaju, ali, izgleda da je retko ko i stvarno pročitao, naziva „gledanjem preko plota“, koje je, uvek, izraz straha da se neko suoči sa samim sobom. Zato su i komentari ništa više nego „pamfletizam“, čija je osnovna odlika, opet po Konstantinoviću, da se obračunava u ime neke već date, nepromenjive i večne „istine“, napisao je Vučić.

Sagovornik Danasa, pisac Nenad Prokić, međutim, napominje, da ono što je Vučić branio tokom 90-ih, bila upravo ta „nepromenjiva i večna istina koja mu sada tako smeta, iako mu se i danas često otme eho starih angažmana – a upravo bi on trebalo toga najviše da se čuva u suočavanju samog sa sobom“.

– Kada govori o pamfletima i regionalnim večnim istinama, trebalo bi da zna da svako iskreno revidiranje tih istina ne dopušta ni Vulina u vladi ni Puppet-premijerku, kao ni uzurpaciju vlasti koju po Ustavu ne može da vrši predsednik države. Srbija će uvek biti „kriva“ dok god bude takvih manevara ljudi na vlasti. Kao što nije napravljen nikakav diskontinuitet sa takvim marifetlucima, tako nije napravljen ni diskontinuitet sa Miloševićevom kosovskom politikom, jer je namerno ili nenamerno taj isti Milošević tokom Vučićeve posete Kosovu potvrđen kao veliki lider koji je želeo sve najbolje, ali eto nije uspeo. Diskontinuiteti se prave kratkim i jasnim izjavama u obliku obračuna i ne ostavljaju mesta za kasnija tumačenja. Ovako je to samo jedan marifetluk više – komentariše za Danas Nenad Prokić.

On napominje da „ako Vučić sada zaista želi da se bori protiv unapred postavljenih istina“, ako želi nedvosmislenu podršku onih koji su razumeli Konstantinovića 30-ak godina pre njega, koji su se borili protiv mitova za koje se on tada žestoko zalagao a sada mu se lupaju o glavu – onda bi trebalo, smatra Prokić, da se čuva sopstvenog palanačkog ponašanja u okviru kojeg od sebe često i veoma neubedljivo pravi žrtvu, kao i da se potrudi da njegove velike reči neposredno i nedvosmisleno budu potvrđene delima.

– Da ne bi morao da se bavi sobom i sopstvenim promašajima, da ne bi bio dežurni krivac i da mu preokret ne bi bio palanački – zaključuje pisac Nenad Prokić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari