Niška zona slobode: Vlast ne misli da je obrazovanje prioritet 1Arhivska fotografija Foto: Demokratska stranka Niš

Niška zona slobode, 11. po redu, održana je danas ispred TC Kalča. Predstavnici opozicionih stranaka koje su potpisale Sporazum sa narodom razgovarali su ove subote sa zainteresovanim građanima.

Sa 300 miliona dinara, odnosno 2,5 miliona evra, koliko aktuelna vlast predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) troši na nepotrebnu rekonstrukciju centralnog Trga Kralja Milana, svih 40.000 osnovaca i srednjoškolaca u gradu moglo bi da dobije besplatne udžbenike.

Međutim, aktuelna vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) ne misli da je obrazovanje prioritet, ocenili su večeras čelnici Demokratske stranke (DS) i Pokreta slobodnih građana (PSG) u Nišu.

Na 11 slobodnoj zoni, na kojoj su sa građanima razgovarali o problemima u školstvu, Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora DS i jedan od lidera niškog Saveza za Srbiju (SzS) i Predrag Jovović, poverenik PSG za grad Niš, kazali su da aktuelna vlast na čelu sa SNS-om već sedam godina pokazuje potpunu nezainteresovanost i nebrigu« za obrazovanje, izuzev što nastoji da ga potpuno ispolitizuje i stavi pod svoju kontrolu.

Prema njihovim rečima, u vreme kada je gradom upravljala demokratska vlast situacija u obrazovanju bila je bitno drugačija.

– Punih sedam godina u Nišu nemamo izgrađenu nijednu jedinu školu, niti je ijedna škola adaptirana. Niško odmaralište u Divljani je bilo rekonstruisano, pa dato izbeglicama, sada se urušava, a 6000 učenika osnovnih škola čeka septembar, kada će »saznati« da li će moći da pohađa rekreativnu nastavu u tom odmaralištu. Roditeljima je važno da znaju da li će da izdvoje nekih 8000 dinara za rekreativnu nastavu u “Divljani“ ili 20.000 dinara za takvu nastavu na Kopaniku ili nekoj drugoj destinaciji, ali oni sada ni to ne znaju- rekao je Stanković.

On je dodao da su »za vreme vršenja vlasti DS« izgrađene tri velike osnovne škole, rekonstruisano desetak manjih škola i domova, izgrađeno osam novih vrtića, izgrađeni i uređeni brojni školski i otvoreni tereni. Otvoreno je devet balon sala i dve sportske hale sa po 1000 mesta.

– U Nišu se gradilo i mislilo o obrazovanju, a u izgradnju i opremanje škola uloženo je nekoliko milijardi dinara. Aktuelna vlast za ovih sedam godina nije uspela da završi ni salu za fizičko vaspitanje u osnovnoj školi »Miroslav Antić« čiji smo prijekat mi započeli pre dvet godina- kazao je on.

Poverenik PSG za Niš Jovović je dodao da “svaki roditelj u Nišu sa užasom čeka početak školske godine, kada će saznati koliko će ga koštati ‘besplatno školstvo’“.

Opremanje jednog detateta za školu košta najmanje 250 evra, a vlast u Nišu, gde je prosečna plata od republičke, i ne razmišlja o podeli besplatnih udžbenika, kao što je to do nedavno rađeno u Beogradu.

– Funkcionisanje čitavog našeg školstva- od tetkica i privatnog obezbeđenja koje zapošljava radnike „na lizing“, preko izbora i nabavke udžbenika na krajnje sumnjiv način, spiskova tehnoloških viškova i „reorganizacije mreža škola“, do tendera za građevinske radove za rekonstrukciju školskih objekata i izbora direktora škola- ispolitizovano je i nalazi se pod šapama SNS-a. Na osnovu koruptivnog sistema koji su doveli “do perfekcije”, oni podobni dobijaju sve- od masnih provizija, preko ocena za svoju decu, do doktorskih titula- rekao je on.

Jović je zaključio da su “nam džaba” površne reforme obrazovanja, zafarbane klupe ili nove klime plaćene iz roditeljskih džepova “kada našu decu u školama vaspitavaju podobni kadrovi sa kupljenim diplomama”.

Nišku zonu slobode organizuju SzS, PSG, Nova stranka, kao i Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je bio formalni organizator protesta „1 od 5 miliona“.

U niškom SzS su DS, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri, Pokret za preokret, Zdrava Srbija, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ i  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari