Nova stranka: Režim nije učinio ništa 1Foto: Logo

Nova stranka ocenila je danas da od decembra prošle godine, kada je najveći deo opozicije potpisao zajedničke uslove za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora, režim nije učinio ništa.

Povodom sastanka predstavnika opozicije u ponedeljak, Nova stranka napominje da ostaje dosledna stavu da u borbu za izborne uslove ide sa svakim ko iskreno ima iste principe.

Kako je saopšteno, „predstavnici opozicionih stranaka i pokreta razgovarali su juče o nastavku dosledne borbe za medijske slobode i izborne uslove koji bi, nakon punih sedam godina režima Srpske napredne stranke, konačno rezultirali slobodnim i poštenim izbornim procesom i poštovanjem zakona i volje građana“.

U saopštenju se podseća, da Nova stranka od trenutka potpisivanja Sporazuma sa narodom predlaže sastanak i okupljanje opozicije upravo u formatu kakav je to bio slučaj juče, ističući da različiti politički stavovi ne bi smeli da budu prepreka u demokratizaciji društva, pogotovo kada je sa druge strane režim koji bez politike urušava osnovna načela demokratije.

Dodaje se i da su, CeSID, CRTA i ekspertski tim izradili priliиno komplementarna dokumenta sa konkretnim predlozima šta i kako unaprediti u izbornom procesu. Kako je nakon jučerašnjeg sastanka podsetio predsednik Saveta NOVE Aris Movsesijan, u međuvremenu je opozicija bojkotovala parlament, protesti ne prestaju i otvara se pitanje da li vlast uopšte smatra da nešto mora da se promeni ili ne.

„Nova stranka i ostali predstavnici opozicije zato traže da se poštuju zakoni ove zemlje i da vlast da kroz dijalog i moguće posredovanje međunarodne zajednice, obezbedi garancije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora“, poručio je Movsesijan.

On je istakao da će se Nova stranka za pomenute uslove boriti svim legalnim sredstvima.

„Vremena je malo i mišljenja sam da tvrdoglavost režima pomaže opoziciji da se ujedini oko izbornih uslova“, naveo je Movsesijan, dodavši da će naredni sastanak biti održan uskoro, dok će u međuvremenu uslediti nova runda razgovora na okruglom stolu u organizaciji Fonda za otvoreno društvo i FPN.

Prema njegovim rečima, na tom sastanku Nova će, kao i do sada, otvoreno, jasno i politički dosledno nastaviti da iznosi svoje stavove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari