Novaković: Kontić zaštićen od odgovornosti za prebijanje jer je deo sistema SNS-a 1Borislav Novaković Foto: N1 (arhiva)

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas da je policija mogla da „za 15 minuta uhapsi“ Ivana Kontića, osumnjičenog za brutalno prebijanje mladića u Novom Sadu, ali da to nije učinila jer je on deo sistema SNS-a za kupovinu glasova na izborima, i da je izostanak brze reakcije policije dokaz „očite sprege kriminala i vlasti“.  

„Sve se dogodilo na prometnom mestu u Novom Sadu, događaj su snimile kamere i postoje svedoci. To znači da je policija posle 15 minuta znala ko je vinovnik. Kada, međutim, takva informacija dođe u policiju u Novom  Sadu, prvo se proverava da li je vinovnik zaštićen i da li je u sistemu moći i hijerarhije SNS-a. Ako jeste, onda ga ne diraju“, rekao je Novaković televiziji N1.

Novaković j istakao da u Novom Sadu „ne postoji nijedan sitan niti krupan kriminalac koji nije uključen u sistem SNS-a za kupovinu glasova“, jer nigde kao u Novom Sadu nije tako intenzivno i opsežno primenjen sistem kupovine glasova na izborima.

„Tu tvrdnju mogu da potpišem. Ne verujem gradonačelniku Novog Sad Milošu Vučeviću kada kaže da Kontić nema veze sa SNS-om“, rekao je Novaković.

Novaković, koji je i bivši gradonačelnik Novog Sada, pozvao je načelnika novosadske policije Gorana Šušnjića da odmah podnese ostavku, jer „istrage ne bi ni bilo da se snimak prebijanja nije pojavio u javnosti gotovo 20 dana posle događaja“.

Novaković je, povodom projekta izgradnje stanova na obali Dunava kod Novog Sada, poznatog kao „Novi Sad na vodi“, rekao da taj projekat podrazumeva pomeranje nasipa za 500 metara u korito reke i u dužini od 4,5 kilometra, kako bi investitori dobili 165 hektara građevinskog zemljišta i gradili stanove koje bi prodavali po ceni o 2.500 evra do 3.000 evra po kvadratnom metru.

„Osim kriminalne dimenzije tog poduhvata, postoji i bezbednosni, jer će tok reke biti sužen i Dunav time ubrzan. To ne može da se radi bez dozvole Dunavske komisije sa sedištem u Budimpešti, a takve dozvole nema. Time bi se, takođe, napravila veštačka prepreka za plavne vode, pa bi se plavni talasi prelili prema gradskim naseljima i izazvali velike poplave“, rekao je Novaković.

Novaković je istakao da gradnja „Novog Sada na vodi“ podrazumeva i seču 130 hektara šume na Kameničkoj Adi i Šordošu koja predstavlja pluća grada, što bi bio čist ekocid.

„To je mesto gde bi Novosađani trebalo da se bave rekreacijom, trčanjem, vežbanjem, šetanjem i sportom. Na tih četiri kilometra obale ne postoji nijedan stambeni objekat. Obala Dunava u Novom Sadu pripada građanima, a ne građevinskoj mafiji i onima koji su spremni da kvadratni metar plate 3.000 evra“, rekao je Novaković.

Novaković je naveo da kompanija „Galens“ poseduje brodogradilište u Novom Sadu i da na toj lokaciji namerava da izgradi zgradu od čak 20 spratova i to na samoj obali Dunava.

„To je potpuno sumanuto. Gradnja tolike zgrade značila bi da pola stanovnika naselja Liman više ne bi imali pogled na Frušku goru, nego na taj mastodon“, rekao je Novaković.

Novaković je dodao da je javnost otkrila planove vlasti o Novom Sadu na vodi, jer je došla u posed Generalnog urbanističkog plana do 2031. godine i do Plana generalne regulacije.

„Imamo i mišljenje Vodoprivrednog instituta „Jaroslav Černi“, koji je dva puta dao stručno mišljenje da projekat ne može da prođe sa stručne strane“, rekao je Novaković.

„Jasno je da urbanistiška mafija hoće da se dokopa obale Dunava u Novom Sadu jer je to profitabilno“, zaključio je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari